Tamer Heper Ev kendisinin
HABERİ PAYLAŞ

Ev kendisinin

Haberin Devamı

Eşimle geçinemiyoruz. Ben ayrılmak istiyorum. Ancak eşim söz arasında bana, sahibi bulunduğum daireyi verirsem boşanabileceğimizi söylüyor. Zaten gönül rızası ile vermezsem, mahkeme yasal olarak ortak olduğumuz için ona verirmiş. Oysa bu daire bana ailemden miras kaldı ve onu elimden çıkarmak istemem. Ne yapmalıyım? Z.L.

Önce size kısa bir yanıt, bildiğiniz gibi davranın. Şimdi de nedeni: Bir kere, evlilik birliği içinde uygulanan (ancak bizim toplumumuzun gelenek ve göreneğine uymayan) edinilmiş mallara katılma rejimi (sistemi) eşleri birbirinin malına ortak etmiyor. Sistem böyle çalışmıyor, detayını zaman zaman yazdım, yakın tarihlerde yine yazarım. Bugün okuyucumun sorusunu yanıtlayayım, zira yerim ancak yanıta yetecek. Edinilmiş mallara katılma rejiminde, aile içindeki mallar ikiye ayrılır. Biri eşlerin şahsi malları, diğeri sisteme dahil olan mallar. Boşanma halinde hesaba katılacak olanlar sisteme dahil olanlardır. Şahsi mallar hesaba katılmaz.

-Eşlerden birinin yalnız kişisel kullanımına yarayan eşya.

- Mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait bulunan veya bir eşin sonradan miras yoluyla ya da herhangi bir şekilde karşılıksız kazanma yolu ile elde ettiği malvarlığı değerleri.

- Manevi tazminat alacakları.

- Kişisel mallar yerine geçen değerler. Bu mallar boşanma halinde rejime dahil edilmez. Okuyucumun bahsettiği gayrimenkul miras olarak kaldığı için boşanması halinde sisteme dahil edilmeyecektir. Dolayısı ile eşin, “Zaten ortağız” sözü bilinmeden söylenmiş veya belki de bilerek aldatmaca için söylenmiş bir sözdür. Okuyucuma önerim, kendisi ve ailesi için verilmesi gereken en sağlıklı kararı iyi düşünerek versin, kendisi ve ailesi için risk yaratmasın. Evin yarısının veya tamamının gidip gitmeyeceğini düşünmesin, ev kendisinin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder