Tamer Heper Evet borç sizin
HABERİ PAYLAŞ

Evet borç sizin

Kiracım evden çıktı (çıkmadı da kaçtı). Ancak binaya aidat borcunu ödememiş. Şimdi yönetim “Ben ev sahibini tanırım” diyor ve paraları benden istiyor. Kontratta kiracının kefili emlakçı, bu durumda ne olur? Ben borçlu muyum? ? M.B.

Bağımsız bölüm borcundan, kiracı ve malik müteselsil sorumludur. Yönetim, ortak gider alacağını, kiracıdan alamadığı takdirde malikten alır. Yani siz bugün bağımsız bölümünüzün borcundan sorumlusunuz, bu yönde yönetimin bir yanlışı yok.

[[HAFTAYA]]
Ancak bu borcu siz ödedikten sonra eski kiracınıza başvurup, şayet bulabilirseniz, ondan talep edebileceksiniz. Kefilin durumuna gelince. Kefil için söylenecek sözler biraz uzun olabilir. Kısaca, söyleyebileceğim şeyleri özetleyeyim: Kefil kira borcunun kefilidir. Aidat borcunun değil. Çünkü kefilin durumu sözleşmelerle sınırlı olup, gelişigüzel genişletilemez. Hatta bu sınırlar içinde süreler de vardır. Kira sözleşmesi imzalandığı tarihte kefilin kefaleti başlar, dönem sonunda biter. Kira sözleşmesi yasal olarak kendiliğinden birer yıl uzar ama kefilin sorumluluğu kendiliğinden uzamaz. Kefaletin uzaması için, kira sözleşmesinde, sözleşmenin dönem sonunda uzaması halinde kefilin de sorumluluğunun uzayacağı ve kefilin sorumluluğunun kaç lira ile sınırlı olacağının belirtilmesi gerekir. Bunların tamamı sözleşmede yoksa, sözleşmenin uzaması durumunda kefilin sorumluluğu da son bulur. Bunu şunun için anlattım. Sizin kira sözleşmeniz uzama dönemindeyken son buldu ise kefilin sorumluluğu da bitmiştir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder