Tamer Heper Evet çok zaman geçmiş
HABERİ PAYLAŞ

Evet çok zaman geçmiş

Haberin Devamı

1983-1984 yıllarında işçi olarak çalıştım ama sonradan öğrendim ki sigortaya bildirilmemişim. Şimdi dava açsam kazanır mıyım? M.A.

Bahsettiğiniz süre 30 sene. Çalışmaların sigortalılıktan sayılması için açılacak davada zamanaşımı süresi ise 5 yıl. Sizinki 5 yılı kat kat geçmiş. Ancak yine de dava açmak için işyerinin sizi işe başlarken işe giriş bildirgesi verip vermediğine bakmakta yarar var. Dava açmayı düşündüğünüzde bunu bir meslektaşımla birlikte organize edin.

[[HAFTAYA]]

Zira davada aynı zamanda kurum da davalı olarak gösterilecektir ve kurumdan gelecek belgeler incelenecektir. Dolayısı ile belgeler arısında işe giriş bildirgesi yok ise davanızdan da ümit yok. Ancak var ise işte bunu avukatınız değerlendirecektir. İşe giriş bildirgesini bulmak için mutlaka dava açmak gerekir mi? Dava açmadan buna ulaşabiliyorsanız elbette bu idealdir ama çoğunlukla buna ulaşmakta problem vardır. Bu nedenle dava açıldığında gelecek belgelerden söz ettim ve olayda bir takım hukuki incelikler olduğundan davanızı bir meslektaşımın yardımı ile yürütmenizi tavsiye ettim. Aslında köşemi izleyenler bilir, hemen hemen her dava için bu tavsiyede bulunuyorum. Zira bir dava şekil yönünden, akla hiç gelmeyecek biçimde kaybedilebilir. Örneğin gereken belge veya masrafın iki hafta içinde verilmeyişi dahi davanın reddi sebebi olabilir.

Geç kalınmış

1994 yılında tapu tahsis belgesini aldığım gecekondum var. Tapusunu şimdi alabilir miyim? G.C.

Bahsettiğiniz tarihlerde vatandaşa tapu tahsis belgesi denilen belgeler verildi. Yeminli bürolar vasıtası ile projeler yapılacak sonra da bunlara tasdikli projeler çerçevesinde tapuları verilecekti. Ancak çok sonradan anlaşıldı ki bu girişim bir seçim yatırımı, oy talebiydi. Bu arada bir kısım gecekondu sahibine tapusu da verildi ancak sonradan yeminli bürolar kapatıldı. Olay dava konusu olduğunda da Yargıtay bu belgelerin tapu mahiyetinde bir belge olamayacağı kararını verdi. Dolayısı ile bugün yasal yollardan tapu tahsis belgesini tapuya çevirme imkanı yok. Dolayısı ile de size tapu tahsis belgesi ile izleyeceğiniz bir yolla tapunuzu alabilirsiniz diyemiyorum. Ancak bu konuda bayağı geç kalmışsınız diyebiliyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder