Tamer Heper Evlat reddolunmaz
HABERİ PAYLAŞ

Evlat reddolunmaz

Haberin Devamı

Oğlum üç çocuğunu bırakıp bir sokak kadını ile gitti. Çoluk çocuk perişan. Ben bu halde malvarlığımı torunlarıma bırakmak istiyorum, bunu nasıl sağlarım? Oğlumun benimle aynı soyadını taşımasına karşıyım. Değiştirmesini nasıl sağlarım? H.K.

Oğlunuzun yaptığı elbette ki tasvip edilemez. Ancak buna karşı yapılabilecek şeyler kendi ailesi içinde. Örneğin eşinin boşanma davası açması, tazminat alması, nafaka bağlatması gibi şeyler. Üç çocuk var diyorsunuz, üç çocuk için nafaka almak garanti. Elbette terk edilmiş bir de eş var. Bu durumda yoksulluğa düşecek eş için de nafaka söz konusu.

[[HAFTAYA]]

Bir de evli iken bir başka hanımla ilişki kurmak tazminatı gerektirir, boşanma talebi halinde manevi tazminat da garanti gibi. Ancak bunlar kendi ailesi içinde olacaklar iken, sizinle ilişki biraz kesiliyor. Zira bu olayı ileri sürüp mirastan mahrum bırakamazsınız. Mirastan mahrumiyet hallerini çok yakın zamanda yazmıştım, kısaca miras bırakana veya yakınlarına karşı ağır bir suç işlemiş olmak veya aile hukukundan kaynaklanan görevlerini yerine getirmemiş olmak. Bunlardan biri baba oğul arasında yok. Aileye karşı görevi yerine getirmeme hususu karı-koca arasında oluşmuş. Şimdi siz bu nedenle oğlunuzu mirasınızdan mahrum edemeyeceksiniz zira onun dokunulamayan saklı payı var: Miras payının yarısı.

Demekki vasiyetname yaparak veya malvarlığınızın oğlunuza düşecek miras payının yarısını torunlarınıza devrederek ancak tasarruf nisabı dediğimiz bölümünden oğlunuzu mahrum edebileceksiniz. Soyadınızı kullandırmama diye bir müeyyide de yok. Toplumda ‘evlatlıktan reddetme’ diye bir söylem vardır, bu da halk ağzında yayılmış bir sözdür. Hukuki dayanağı yoktur. Belki evlatlıktan reddederim ‘seni mirasımdan mahrum ederim’ falan gibi bir anlama gelir. Yoksa evlat reddolunamaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder