Tamer Heper Evlatlık ya vardır veya yoktur
HABERİ PAYLAŞ

Evlatlık ya vardır veya yoktur

Eşimle aramızda 25 yaş fark var. Bir sene önce evlenirken akıl sağlığı konusunda rapor aldık. Evlendikten sonra da aldık. Ancak benden önceki evliliğinden olan çocukları vasi tayin edilmek için dava açtılar. Bu raporlar o davada mahkemeye sunulabilir mi? Bir de evlatlık var. Gayriresmi evlat edinilmiş, şimdi onun da evlatlığının iptali talep ediliyor. Bu durumda miras ne olur? G.

Okuyucumun sorusu uzun mu uzun, sıralanıp gidiyor ancak şimdilik bu kadarını yanıtlayayım, gerisi belki bir başka gün. Eşinizle evlenirken akıl sağlığı konusunda aldığınız rapor elbette geçerlidir ve bu tarihler itibariyle açılabilecek her davada kullanabilirsiniz. Zaten evlendikten sonrası için de raporlarınız varmış, bu raporlar da tabii ki işe yarar ve gerektiğinde mahkemelere sunulur.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Belki açılacak davalardan biri evlenme tarihinde eşinizin akıl hastalığına sahip bulunduğu yönünde olacak, bu raporlar öyle bir davada kullanılır. Bu tür davalarda, hastalığı iddia olunan kişinin iddia olunan tarihlerde kullandığı ilaçlara ait doktor reçeteleri ile kullandığı ilaçlar bile delil olarak kullanılmaktadır, rapor nasıl kullanılmaz? Bunlar elbette geçerli delildir. Peki yasadışı evlat edinme nedir? Evlat edinme mahkeme kararı ile olur. Ya mahkeme kararı vardır yani yasaldır veya mahkeme kararı yoktur evlatlık da yoktur. Mahkeme kararı yoksa evlatlık da yok olacağına göre mirasçılık da yoktur. Ölümden önce verilen mal varsa bu bağıştır. Dolayısı ile olay buna göre değerlendirilir. Miras yoktur ama bağış vardır, ölümden önceki bir yıl içinde yapılan bağışlamalar tenkise tabidir. Dolayısı ile eşinizin yaptığı bağışla vefatı arasında bir seneden az zaman olmalı. Eşiniz halen hayatta olduğuna göre bu husus da şimdilik hukuki ihtilafa konu olmayacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder