Tamer Heper Evlenme yaşı
HABERİ PAYLAŞ

Evlenme yaşı

Evlenmek için 18 yaşını doldurmak mı gerekiyor, yoksa gün almak yeterli mi? ? A.L

[[HAFTAYA]]

Evlenmek için 17 yaşını doldurmak gerekiyor. Demek ki 18 yaşından gün almış olmak yeterli. Bunun bir de istisnası var, o da şu: Ancak hakim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple 16 yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir.

Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir. Bu yaş sınırı 2002 yılından önce farklıydı, şöyle: Hakim çok önemli hallerde ve önemli bir sebebin varlığı halinde 15 yaşını doldurmuş bir erkek ile 14 yaşını bitinmiş bir kadının evlenmesine izin verebilirdi. Ancak isabetli bir düşünce ile bu yaş sınırı yükseltildi. Doğrusu 14 yaşında bir çocuğun evlenmesi zaten mantıklı değildi.

Haberin Devamı

Zira evlilik, bünyenin gelişmiş gibi görünmesi ile olmuyor. Bir insanın ruhsal olarak da evliliğe nazır olması şart. Bir çocuğun seçenekleri, düşünceleri, davranışları olgun bir insandan farklılık gösterir. Evlilik ise ömür boyu sürecek bir birlikteliktir. Dolayısı ile olgunluğa en yakın tarihlerde başlamalı, tercihler buna göre yapılmalıdır. Kanun olağanüstü durumlarda hakimin 16 yaşını doldurmuş kişilerin evlenmesine izin veriyor. Bu olağanüstü durumların neler olduğu kanunda sayılmış değildir. Dolayısı ile hakime geniş bir takdir hakkı tanınmıştır. Talep halinde olağanüstü durumun ne olabileceğini hakim durumun özelliğine göre takdir eder. Aile mahkemesi hakimlerinin diğer hakimlere göre takdir yetkisi daha geniştir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder