Tamer Heper Evliliğin feshi nedeni
HABERİ PAYLAŞ

Evliliğin feshi nedeni

Yedi aylık evliyim. 15 gün önce doktorda menopoza girdiğimi öğrendim. Bu durum iki yıl önce başlamış. Şimdi eşim ve ailesi beni evden attı. Onları aldattığımı, çocuğum olmayacağını bildiğimi iddia ediyorlar. Evden giyeceklerimi dahi alamıyorum. Bu boşanma nedeni mi? G.K.

Okuyucumun sorusu önemli bir toplumsal olay. Peşinden de yine önemli bir tartışmayı beraberinde getirir. Evlilik, eşlerin birbirini sevmesi ve istemesi ile oluşur. Peki çocuk olmadığı hallerde bu sevgi son bulur mu? Soruyu tersten sorayım, bir insan sadece çocuk yapması için mi biri ile evlenir, bunun içinde sevgi yok mu? Kadın sadece çocuk makinesi mi?

[[HAFTAYA]]

Bunlar tartışılır. Toplumumuzda çocuk çok önemlidir. Son zamanlarda “Üç çocuk mu, daha çok çocuk mu?” diye tartışıyoruz. Demek ki kadın doğurabildiği kadar doğurmalı. Şimdi olaya bakarsam: Bir kere menapoza giriş ve bunun süreci iki sene olur mu? Doktorların işine karışacak değilim ama okuyucum düzensiz adet nedeni ile doktora gitmiş, doktor iki yıl önce başladığını söylemiş.

Peki iki yıl önce başlayan menapoz kadının hiç dikkatini çekmez mi ki bu hanım iki yıldır farkında değil de ancak iki yılın sonunda 15 gün önce farkına varıyor? Zira menapoz kadın bünyesinde önemsenmeyecek belirtiler veriyor, bu belirtiler iki sene boyunca nasıl görmezden gelinir. Bu husus aklımı kurcaladı. Ancak elbette doktorun söylediğini kabul edeceğim ama ben yine de bu hususun başka doktorlar tarafından da teyit edilmesini öneririm. Ancak bu durum boşanma nedeni değil de, başka hukuki sonuç doğurucu bir neden.

Haberin Devamı

‘Evliliğin feshi’ nedeni. Medeni Kanun’un 149’uncu maddesinde, ‘evliliğin feshi’ nedenleri sayılırken şu da söyleniyor: “Eşinde bulunmaması, onunla birlikte yaşamayı kendisi için çekilmez bir duruma sokacak derecede önemli bir nitelikte yanılarak evlenmişse...” Evliliğin feshi boşanmadan farklı bir durumdur, bizde çok uygulanmaz ama mahkeme kararı ile boşanmada olduğu gibi feshe de karar verilebilir. Bu durumda incelenmesi gereken husus, kadının çocuk sahibi olma gücünün bulunmayışının fesih nedeni olup olamayacağı.

Bu gücün evlendikten sonra kaybı, boşanma nedeni de değildir, fesih nedeni de değildir. Ancak evlenme sırasında bu gücün bulunmayışı fesih nedeni olur mu? Hocam olan ve onun talebesi olduğum için övündüğüm, kendimi şanslı olarak gördüğüm ünlü Ord. Prof. Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu kitaplarında bunun fesih nedeni olduğunu söylüyor. Ancak elbette asla bu bir aşağılama nedeni olamaz, evden kovulmak gibi bir muameleyi kesinlikle gerektirmez. Hele hele giyim eşyasını bile vermemek gibi bir fiil düşünülemez bile. Kadının bu hali biyolojik bir durumdur, elde olan bir husus değildir. Ancak önerim bunun iki senedir var olup olmadığını ciddi ciddi araştırma gereğidir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder