Özlem Denizmen Ey girişimci, elma dersem çık
HABERİ PAYLAŞ

Ey girişimci, elma dersem çık

Haberin Devamı

Kiminin cebi, kiminin hayalleri büyüktür. Bu hafta Global Girişimcilik Haftası. Sen de hayallerinin elinden tut, kendini keşfetmek için tüm yurtta yapılan etkinliklere katıl. Geleceğin için bir adım at. Hayatında fark yarat


Yrd. Doç. Dr. Şenay Özgen; Bitkisel Üretim ve Teknolojileri- Yrd. Doç. Dr. Neslihan Öztürk; Tarımsal Genetik Mühendisliği- Prof. Dr. Sevgi Çalışkan; Bitkisel Üretim ve Teknolojileri- ÖzlemDenizmen- Prof. Dr. Çiğdem Ulubaş Serçe; Bitkisel Üretim ve ÖzlemDenizmen Teknolojileri- Doç. Dr. Sibel Canoğulları; Hayvansal Üretim ve Teknolojileri


Geçen hafta ‘Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi’nin açılışı için Niğde’ye gittim. Tarım girişimcilerine destek olan fakültedeki kadın öğretim üyelerinin fazlalığı umut vericiydi. Niğde Üniversitesi’nden ‘Fahri Doktora’ unvanı alan Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk törende iki saatlik ‘girişimcilik’ dersi verdi. Salonu dolduran girişimci adayları ve öğrenciler törenden “Ben de yapabilirim” cesaretiyle ayrıldı.

Alaaddin’in lambası


Soru: Elimde 30 bin lira param var. İç çamaşırı mağazası ya da kafe açsam diyorum, böyle ufak ama kazanç sağlayan bir yer. Bana birkaç fikir verir misiniz? Sinan Cevap: Her eline para geçenin avcu kaşınıyor sanki ve Alaaddin’in lambasını ovalıyor, lamba da ‘Ufak bir KAFE aç’ diyor. Sanki öyle kolay bir şey... Herkesin pembe panjurlu evden sonraki hayali kafe açmak. Seninkine bir de iç çamaşırı eklenmiş. İşler uzaktan kolay görünür. Git etraftaki kafe ve iç giyim dükkanlarına gir çık, elinde kağıt kalem notlar al, bilgi topla. Kafe açacaksan önce bir kafede çalış, yorul. Ne iş yapacağına net karar verdikten sonra kulağını, gözünü dört aç. İş kurmak kolay değil. Paranı bilmediğin yere koyma. 30 bin lira büyük para.

[[HAFTAYA]]

Evden başla

Soru: Fabrikada çalışıyorum. Birikmiş param yok. Trabzon’dayım. Bankadan kredi çekip kurabiye, kek satan bir yer açmak istiyorum. Tanıdıklarım yaptıklarımı çok beğeniyorlar. Sizce nereden başlamalıyım? Zeliha Cevap: Niye herkes bir dükkan açmak istiyor? Her kurabiye yapan kredi çekip dükkan açsa, etraf kurabiye dükkanından geçilmez. Bir fark yaratman lazım. Müşteriler senin kurabiyelerini sayıklamalı. Ünün Trabzon’u kasıp kavurmalı. Şimdi, diyelim açtın dükkanı, ya işler yolunda gitmezse? En azından çektiğin kredinin 6 aylık borcunu ödeyecek kadar bir birikimin olmalı. Sana tavsiyem; önce evden başla. Seninki yetmezse alt kat komşunun fırınını ortak kullanırsın. Para kazanmaya başladıkça işini büyütürsün. Büyük düşün ama küçük adım at.

Girişimcilik öğrenilir

1. Egonu çöpe at. 2. Bir bilenle otur, hesap kitap yap. 3. Fark yaratan, kopyalanması zor bir unsur bul. 4. İlk 10 müşterini belirle ve hizmet ya da ürününü onlarla dene. 5. Sürekli merak et, öğren, değiş ve geliş. 6. Bırak seninle dalga geçsinler, kaybetmekten korkma. 7. Çevre oluştur, yalnız yemek yeme. 8. Kendine rol model bul. 9. Senden akıllı ve sana bağlı bir ekip kur. 10. Düş, ağla, kaybet ama asla pes etme!

Üç silahşörler


Soru: Merhaba, biz üç üniversiteli arkadaşız. Çok iyi para getireceğine inandığımız bir projemiz var. Bu projeyi nasıl hayata geçirebiliriz? Üç arkadaş Sevgili üç silahşörler, bravo size. Dünya değişiyor, eskisi gibi avukat, doktor, mühendis ol, diplomanı as, bir şirkete gir ve oradan emekli ol devri bitti. Bu hafta Girişimcilik Haftası. Bir sürü etkinlik var. Ücretsiz. Katılın. Girişimci olmak için daha mükemmel bir zaman olamaz! Devletimiz de bu konuyu çok önemsiyor. Etohum, Startup, Endeavor, Melek Yatırımcı ağları, konferanslar, etkinlikler, birçok oluşum var. Araştırın.

Yarısını hibe al

Soru: Organik tarım kurslarını bitirdim. 35 dönüm elma bahçem var, elma sirkesi ve elma ürünleri üretmek istiyorum. Maddi destek konusunda önerileriniz? Melek Cevap: Tarım sektöründekiler yaşadı. Devlet ekonomik yatırımlar destekleme programı kapsamında tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik hibe veriyor. Diyelim senin projen 20 bin lira, sana 10 bin lira veriyorlar. Yani proje tutarının yüzde 50’sine hibe desteği var. Diğer yüzde 50’sini de senin temin etmen gerekiyor. www.tkdk.gov.tr sitesinden ayrıntılı bilgi alabilirsin. Ayrıca KOSGEB hibe ve kredilerini de araştır.

GÜNÜN SORUSU


Yatırımcı buldum peki şimdi?


Soru: Projemi destekleyecek bir yatırımcı buldum. Ona projemi anlatacağım. Neye dikkat edeyim? Ziya Cevap: Tebrikler Ziya. Yolun yarısını halletmişsin. İşte sana yatırımcıyı ikna etmek için kullanabileceğin sunumu hazırlama tüyolarım: 1. Basit ol: Ailenle yemek masasında paylaşabileceğin netlik ve anlaşılırlıkta hazırlan. Anneannen anlamazsa kimse anlamaz. 2. Pratik ol: Planın kitap gibi olmasın, günlük hayattaki uygulamada işin olurunu kanıtla. 3. Samimi ol: Unutma, kaşlar ve gözler yalan söylemiyor. 4. Sunuma iyi hazırlan: Sunumu anne, baba, arkadaşına ve aynalara defalarca yap. 5. Şeytanın avukatlarıyla görüş: Aklına güvendiğin, tecrübeli insanlar fikrin ve planınla ilgili seni yerden yere vursunlar. Sormadıkları soru kalmasın. 6. Özgüven radyasyonu yay: Sunum sırasındaki oturuşun, duruşun, cevap vermenden konuya ne kadar hakim olduğun anlaşılsın. 7. İnanç: Kendi planına sen koşulsuz inanmıyorsan karşıdaki para verecek kişi niye inansın?

Vergi borcu olanlar dikkat!

Vergi dairelerine borcu olanlar için son başvuru tarihi 1 Aralık 2014. Diğer primlerden borçlu olanlar için ise 3 aylık bir başvuru süresi var.

Global Girişimcilik Haftası


17-23 Kasım arasında gerçekleşecek haftaya, Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi konusunda faaliyet yürüten, aralarında üniversitelerin de olduğu 200’ü aşkın kurum, 200’den fazla etkinlik için işbirliği yapıyor. Bilgi için: www.globalgirisimcilikhaftasi.com

Sıradaki haber yükleniyor...
holder