Esra Karayel FED belirleyecek
HABERİ PAYLAŞ

FED belirleyecek

Borsa İstanbul’da endeks küresel piyasalardan farklı hareket ederek değer kaybı yaşadı.

Geçtiğimiz hafta ne oldu?

Borsa İstanbul geçen haftayı küresel borsalar dalgalı seyir izlerken değer kayıpları ile kapattı. Haftanın gündeminde Amerika Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jannet Yellen’in açıklamaları vardı. Yurtiçinde ise sanayi üretim verisi, endeksin yönünde etkili olan diğer önemli konu başlığı oldu.

Veri moralleri bozdu

Fed açıklamaları endekste yükselişleri getirirken yurtiçinde açıklanan sanayi üretim verisinin zayıf gelmesi, endekse satışları getirdi. Endeks bu gelişmelerle haftayı 76 bin 887’den kapattı.

Haberin Devamı

Para piyasalarının seyrinde Fed ve Avrupa Merkez Bankaları açıklamaları etkili oldu. Açıklamarda faiz artırımı için tarih verilmemesi, Dolar/TL endeksinde güç kaybına neden oldu ve 2.91 seviyesinden kapattı. Geçen haftaki yazımda dolardaki kademeli düşüşün devam edeceğini ifade etmiştim.

Tahvil faizleri yükseldi

Piyasada iki yıllık gösterge tahvil faizi açıklamalar sonrası yüzde 9.06-9.22 bandında seyir izledi. Cuma günü 5 baz puanlık yükselişle yüzde 9.22 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Amerika Merkez Bankası Fed’in faiz artırımına gitmesi beklenmezken açıklamaları önemli

Gelecek hafta ne olacak?

Borsa İstanbul’da endeksin seyrinde gözler yurtdışı piyasalarda olacak. Bu haftanın en önemli gündem konusu Amerika Merkez Bankası’nın (Fed) 15 Haziran’da gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısında olacak. Fed’in faiz artırım ihtimalini çok düşük buluyorum.

Karar metni önemli

Fed kararı sonrası açıklanacak ‘karar metni’ önümüzdeki dönemde atılacak adımlar açısından önemli. Bu nedenle yatırımcıların takip etmesinde fayda var. Endekste 79 bin ana direnç kırılmadığı takdirde yükselişler sınırlı kalacaktır.

Para piyasalarında da Fed ve Japonya Merkez Bankaları toplantıları izlenecek. Fed’in faiz artırımı çok düşük olasılık. Beklenmedik bir karar çıkmadığı takdirde Dolar/TL’de kademeli gerilemenin devam etmesi muhtemel gözüküyor.

Destekler test edilebilir

Dolar/TL’de 2.90 ve altta 2.88 destekleri görülebilir. Dirençler ise 2.92 ve daha yukarıda 2.95 seviylerinde gözüküyor. Bu hafta tahvillere yabancı ilgisi olacağını düşünüyorum.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Mali tablolar etkilenir

Soru: Aselsan yeni bir anlaşma yapmış. Katkısı ne olur? Rıza POLAT/İstanbul

Cevap: Aselsan, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile toplam bedeli 467.8 milyon euro tutarında savunma sistemi sözleşmesi imzaladığını açıkladı. Şirket söz konusu sözleşme kapsamında teslimatların 2018-2022 arazında gerçekleştirileceğini belirtti. Şirketin 2016 birinci çeyrek itibarıyla yaklaşık 4.4 milyar dolar tutarında uzun vadeli siparişi bulunuyor. Alınan bu sipariş toplam sipariş tutarının yüzde 9.5’ine denk geliyor. Mali tablolar olumlu etkilenecek.

Kısa vade için yön yatay gözüküyor

Soru: Arçelik’te trend yönü kısa vade için nedir? Şirketin kredi notu ne oldu? Harun ÇELİK/İstanbul

Cevap: Arçelik, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch Ratings tarafından ‘BB+’ olan yabancı para ve TL cinsinden uzun vadeli kredi notlarının, ‘AA (tur)’ olan uzun vadeli ulusal kredi notunun teyit edildiğini ayrıca notların görünümünün durağan olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Kısa vade için hissede teknik olarak yön yatay olarak gözüküyor.

Maliyetlerde tasarruf sağlayacak

Soru: Ünye Çimento yeni yatırım yapmış. Bununla ilgili genel bilgi alabilir miyim? Can ÖZTUNÇ/İstanbul

Cevap: Ünye Çimento toplam bütçesi 17.2 milyon TL olan ‘Atiktan Türetilmiş Yakıt (ATY) Üretim Tesisi’ yatırım projesinin hayata geçirilmesi amacıyla çalışmalara başlanılması konusunda karar aldı. Söz konusu yatırım şirketin toplam üretim maliyetlerinde yüzde 50-55 paya sahip olan enerji maliyetlerinde tasarruf sağlayacak. Bu nedenle gelişmeyi olumlu olarak değerlendirmek mümkün. Orta vade için açıklamaları izlemenizde fayda var.

Sermaye artışı için başvuru yaptı

Soru: Soda Sanayi’nin bedelsiz artırımla ilgili Sermaye Piyasası başvurusu hakkında bilgi verir misiniz? Kerim YILMAZ /İstanbul

Cevap: Soda Sanayi ödenmiş sermayesini 90 milyon TL bedelsiz artırarak 660 milyon TL’den 750 milyon TL’ye yükseltmek için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurdu. Ayrıntılı bilgilere Kamuyu Aydınlatma Platformu’ndan ulaşabilirsiniz.

Verilerinde artış var

Soru: Türk Traktör satış sonuçlarını açıkladı mı? Yüksel IRAZ/İstanbul

Cevap: Türk Traktör’ün Mayıs’ta yerel satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11.2, ihracatı ise yüzde 21.3 arttı. Mayıs’ta yerel satışlar 3 bin adet, yurtdışı satışlar bin 70 adet oldu. Yılın ilk 5 ayında yerel satışlar 15 bin 168, yurtdışı satışlar 5 bin 826 adete ulaştı. Geçen yılın aynı döneminde yerel satışlar 13 bin 422, yurtdışı satışlar 5 bin 563 adet seviyesindeydi. Üretim adedi Mayıs’ta 4 bin 812, ilk 5 aylık üretim adedi 17 bin 512 oldu.

İzahname onaylandı

Soru: Pınar Su’da sermaye artışı onaylandı mı? Rıza KARLIDAĞ/İstanbul

Cevap: Pınar Su, çıkarılmış sermayesinin 12.8 milyon TL’den 31.9 milyon TL (yüzde 250) nakit sermaye artırımı yapılarak 44.7 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin izahname onaylandı. Pay sahiplerinin ellerindeki payların yüzde 250’si oranında yeni pay alma hakları bulunuyor. Yeni pay alma hakları 9 Haziran ile 23 Haziran tarihleri arasında 15 gün süreyle kullandırılacak.

KAP’tan takip edebilirsiniz

Soru: Halk Sigorta hissem var. Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuruda bulunduğunu duydum. Konu nedir? Yusuf ÖZGÖNENÇ/İstanbul

Cevap: Halk Sigorta, çıkarılmış sermayesinin, 150 milyon TL kayıtlı sermaye tavanı içinde kalmak üzere 27.5 milyon TL’si olağanüstü yedeklerden ve 7.5 milyon TL’si 2015 kâr payından karşılanarak 94 milyon TL’den 129 milyon TL’ye çıkarılması ile ilgili Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurusunu yaptı. Gelişmeleri Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) izleyebilirsiniz.

Kısa vadede yön yatay gözüküyor

Soru: Şişecam bedelsiz mi verecek? Teknik analizine baktığınızda kısa vade için yön nedir? Kamil ÜSTÜN/İstanbul

Cevap: Şişecam mevcut çıkarılmış sermayesinin yükseltilmesiyle ilgili olarak yüzde 7.89473 oranında bedelsiz sermaye artırımı için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurdu. Hissede kısa vade için teknik olarak yön yatay gözüküyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder