Tamer Heper GÖRÜŞEREK HALLEDİLİR
HABERİ PAYLAŞ

GÖRÜŞEREK HALLEDİLİR

Haberin Devamı

Arsamızı bir kooperatife teslim ettik. Burada bina yapıp bizlere de daire verecekti. Dairelerin teslim tarihi 2002, dükkanların ise 2004’tü. Bu tarihlerde gecikmeler olursa bize tazminat ödenecekti. İnşaat 2008 yılında oturulacak hale geldi ama kat irtifakı kuramıyor, iskan izni alamıyor. Çünkü arsanın mülkiyeti bizde ve bize de gecikmeden doğan tazminatı ödemediği için biz ona izin vermiyoruz. Ancak içinde oturanlar var. Şimdi biz bu inşaatın iskan ruhsatı bulunmadığı gerekçesi ile şikayetçi olsak bizim olayımıza çözüm getirir mi? M.A.

Okuyucumun sorusunu bu kadarla özetlemek büyük başarı. Olay sahifeler dolusu anlatılmış. Ne olur ama ne olur bana kısa yazın. Olayın özetini anlatın. Ben bu kadar uzun mektubu okuyup özetleyene kadar işin özünü kaybetmemek için büyük sıkıntı yaşıyorum. Evet olayın özü bu. Birincisi kooperatifin önemli hataları var.
Birinci hata bir kooperatif kendi adına satın almadığı veya uygun şartlarla satış vaadi sözleşmesi yapmadığı bir arsaya inşaat yapamaz. Dolayısıyla bu kooperatif işe kanunsuzlukla başlamış. İkincisi bir başkasının arsasına bina yapmış, bunu da zamanında bitirmemiş. Üstelik kendi hakimiyetine almadan üyelerini oturtmaya başlamış. Yani nereden bakarsam bakayım işler yanlış yapılmış.
Zaten işe yanlışla başlarsanız arkası çorap söküğü gibi gelir. Şimdi işi düzeltmenin yolu şikayet edip binayı yıktırmak değildir. Zira okuyucumun da kavramlarda bir karışıklık yaşadığını gördüm. İnşaatın başından beri alınamayan iskan izninden söz ediyor. İskan izni inşaatın başında alınmaz, inşaatın sonunda alınır. Yani inşaat projesine uygun olarak yapılır, ondan sonra iskan izni alınır.
Bana kalırsa bunca yıl uğraşılmış bina oturulmaya uygun hale gelmişken yıktırmak gibi bir alternatifi düşünmek yerine bir meslektaşımın müteahhitle gidip görüşmesinde ve yaptığı hukuki hataları anlatarak birlikte düzeltme yoluna gitme teklifinde bulunmasında, görüşmeye bir madde olarak da gecikmeden kaynaklanan tazminatı eklemesinde yarar görürüm. İş ihtilafa dökülürse bundan kooperatifin kârlı çıkmayacağı kesin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder