Tamer Heper Galiba dolandırıldınız
HABERİ PAYLAŞ

Galiba dolandırıldınız

Haberin Devamı

Ben 2005’te bir biçerdöver aldım. Bunu leasing şirketi kanalı ile aldım, satıcı firmaya bedelini ödemek için bonolar verdim. Bonoları ödedim ve geri aldım ama leasing şirketi satıcı firmaya taksitleri ödememiş. Şimdi firma benden biçerdöveri geri istiyor. Ben ne yapayım? F.A.

Önce şu leasing nedir bir anlayalım, sonra yanıtımı vereceğim. Kabul edin ki bir işyeri kuracaksınız ve cebinizde buna yatıracak peşin para yok. Siz bir leasing şirketi ile anlaşırsınız, ihtiyacınız olan makineyi leasing şirketi alır size verir, siz de bunları çalıştırır para kazanır leasing şirketine en az dört yıl olmak üzere makinelerin parasını taksit taksit ödersiniz.

[[HAFTAYA]]

Leasing şirketinin var oluş nedeni budur. Bu sistem dünyada da var. Dünyada uygulanan şu: Alınan makine ve teçhizatın bedelleri ödenip bittiğinde leasing firması bunları geri alır. Bunun önemli bir özelliği var. Şirkete borç ödenince firma malları geri alır ki, işyeri yeni teknoloji ürünlerini alsın. Bizdeki uygulama farklı. Bizde leasing şirketine para ödenip bittikten sonra alınan mallar leasing firması kanalı ile alınan mallar alıcı firmanın malı olarak kalır. Yani bizde leasing sanki taksitli bir alım müessesesine dönüşmüştür ki bu yanlıştır, yani leasing bir taksitli satış firması değildir. Peki sizin olayınızda ne olmuş? Siz biçerdöver almışsınız. Makine satıcı firmadan alınmış ve parasını siz satıcı firmaya ödemişsiniz. Buna karşın arada bir leasing firması var? Şimdi bu iş benim yukarıda anlattığım sisteme uyuyor mu? Siz satıcıya para ödeyip malı aldıysanız leasing firması ne yaptı? İşte mesele bence burada. Yani siz dolandırıldınız. İki firmaya borçlandınız, birine parayı ödediğiniz halde şimdi ikinci firma sizden makinenin parasını tekrar istiyor. Vermezseniz makineyi geri alacak. Bunun tercümesi de sizin dolandırıldığınız. İsterseniz elinizdeki belgelerle bir meslektaşımın yardımını isteyin ve bence ikinci olarak da olayın geçtiği yerdeki savcılığa bir uğrayın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder