Tamer Heper Galiba şirket iflas etmiş
HABERİ PAYLAŞ

Galiba şirket iflas etmiş

Bir büyük mağaza içinde takı ve aksesuar satışı yaptığım bir işyerim var. Asıl işyeri iflas erteleme istedi, bu durumda benim de işlerim durdu, satış yapamıyorum. Bunun sonucu iki çalışanımı işten çıkarmak zorundayım. Bunların işine sön verdiğimde, bir mecburiyetten kaynaklandığı için kıdem tazminatı ödeyecek miyim? A.T.

Sizin işlerinizin iyi gitmeyişi, işten çıkardığınız işçiye kıdem tazminatı ödememe nedeni değildir. Asıl işyerinin iflas erteleme isteği olabilir ama her iflas erteleme isteyen işyeri faaliyetini durdurmaz. Tam aksine iflas erteleme isteyen işyeri, iflas erteleme için müracaat ettiği mahkemeye bir faaliyet programı sunar. Bu programdan maksat “İşler bugün kötü ama bu plan dahilinde iyiye gidecek ve ben borçlarımı ödeyebileceğim” demektir.

Haberin Devamı

Mahkeme bu programı mali konularda uzman bilirkişilere inceletir ve uygulanabilir olup olmadığını araştırır. Şayet uygulanabilir, gerçekçi bir plan ise iflas erteleme kararı verir.

İşyeri de çalışmasına devam eder ki planı uygulayabilsin. Bunları niye anlattım. Sizin bahsettiğiniz işyeri faaliyetine son verdi ise bu iflas erteleme kararı aldığını değil iflas ettiğini düşündürür.

Dolayısı ile sizin de önlemlerinizi buna göre almanız gerekir. Yani iflas ertelemenin sonucu farklıdır, iflasın sonucu farklıdır. Gelecek planınızı buna göre yapmalısınız. Bugün iki çalışanı işten çıkarmayı düşündüğünüze göre kendilerine de tazminatlarını ödeyeceksiniz.

Daha fazla çalışanınız var ise yukarıda anlattığım hukuki durum değerlendirilerek onlara karşı da önlem almanız gerekecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder