Tamer Heper Gayrimenkul kayınvalidenindi
HABERİ PAYLAŞ

Gayrimenkul kayınvalidenindi

Eşimin babasının bir arsası vardı. Eşim yedi kardeştir ama tapu kayınpederin değil kayınvalidenin üzerindeydi. Torun, kayınvalideden vekalet alıp, arsayı eniştenin

[[HAFTAYA]]

üzerine geçirmiş. Şimdi bize “İnşaat yapılırsa hakkınızı veririz” diyorlar. Bu arsanın yedi kardeş üzerine geçmesi gerekmiyor muydu? O.G.

Okuyucumun anlattığı olayın sırrını çözelim önce. Anladığım kadarı ile bir arsayı kayınpeder satın almış ama tapuyu karısının adına çıkartmış. Yani aile içinde arsa kayınpederin ama hukuki açıdan kayınvalidenin. Biz olaya hukuki açıdan bakmak zorundayız. Bu durumda gayrimenkul, okuyucumun eşinin annesinindi. Ancak anne bu yeri damadına sattı.

Haberin Devamı

Hukuki görünüm bu. Şimdi acaba kardeşler yani okuyucumun eşi ve kardeşleri bu olaya müdahale edebilecek mi? Yine mektuptan anladığım kadarı ile kayınpeder vefat etmiş ama kayınvalide hayatta.

Bu durumda bu gayrimenkul kayınpederden miras olarak kalmış değil. Çünkü onun malvarlığı içinde görülmüyor. Bu nedenle yedi çocuk adına tescili talep edilemeyecek.

Çocukları üzerine tescili için ölümü tarihinde bu gayrimenkulün tapu kaydının kayınpeder üzerinde bulunması gerekiyordu. Gelelim kayınvalideye. Şayet kayınvalide hayatta ise bu durumda da bir şart dışında müdahale imkanı yok.

Yani hayattayken bir tasarruf yapmıştır ve tasarrufuna müdahale mümkün değildir. Ancak bir şart dışında dedim ya, işte o şart şu: Şayet vekaletname verdiği tarihte akıl sağlığı yerinde değil idi ise bu durumda kendisi hayattayken de müdahale mümkün.

Şayet vekaletname verdiği tarihte yaptığı işin mahiyetini bilmeyecek biçimde akıl hastalığı var idi ise bu halde verdiği vekaletname de geçersizdir, bu vekalete dayanarak yapılan işlem de. Bu şartın yokluğu durumunda şimdilik gayrimenkulün devri işlemine müdahale imkanınız yoktur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder