Tamer Heper Gayrimenkuller emniyette
HABERİ PAYLAŞ

Gayrimenkuller emniyette

Haberin Devamı

Teyzemiz varlıklı ancak yaşlı ve Alzheimer hastası. Yeğenlerden biri ona baktığını söylüyor ve masrafları vs. ile ilgileniyor. Bizler ise onun malvarlığını kendi adına geçirmesi endişesindeyiz. Bu mümkün mü? Ş.B.

Genel kural olarak, hukuki işlem yapacak bir kimse reşit ve mümeyyiz olmalıdır. Mümeyyiz demek, yaptığı işin idrakinde olup sonuçlarını düşünebilecek akıl sağlığına sahip olmak demektir. Alzheimer hastaları ise bu idrakten yoksundur. Yaptıkları işin sebep sonuç ilişkisini kuramadıkları gibi hastalık belli bir seviyeye geldikten sonra yaptıklarının ne olduğunu da bilemezler.

[[HAFTAYA]]

Yani Alzheimer hastaları hukuki işlem yapamazlar. Bu nedenle endişe ettiğiniz yeğen, mesela gayrimenkul tescili yaptıramaz. Zira hukuki işlem yapacak kamu görevlisi karşısındakinin akıl sağlığından şüphe ettiğinde doktor raporu isteme imkanına sahiptir. Hatta bu yetki bir zamanlar o kadar mübalağaya kaçtı ki 60 yaşını geçen herkesten doktor raporu istemeye başladılar. Aksi halde işlem yapmadılar. Hatta aralarında bir atasözü benzeri cümle yerleşti: “Yaptığın işlerden sorumlu olursun, yapmadıklarından olmazsın, o halde yapma daha iyi.” Bu durumda altmış yaşını geçen pek çok vatandaş mağdur oldu. Demek ki gayrimenkuller emniyette. Peki, teyzenin nakit parası, varsa takıları ve ziynet eşyası ne olur? Bunların kaydı olmadığı için kapanın elinde kalır. Aksini ispat da zordur. Dolayısı ile bunları kurtarmak daha zordur ancak gayrimenkuller için endişeye gerek yoktur. Gayrimenkuller ile ilgili işlem yapabilmek için teyzenin mahkeme kararı ile vesayet altına alınması ve işlemler için de mahkemeden özel izin alınması gerekmektedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder