Esra Karayel Gergin bekleyiş
HABERİ PAYLAŞ

Gergin bekleyiş

Haberin Devamı

Borsa İstanbul’da endeks Rusya ile yaşanan gelişmeler sonrası sert düşerken dolar yükseldi

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Türkiye ile Rusya arasındaki uçak gerilimi haftaya damgasını vurdu. Piyasada morlalerin bozulması Borsa İstanbul’da endekste sert satışlara neden oldu. Rus yetkililer tarafından gerilimi yükselten açıklamalar ve sektörel olumsuz etkilenme beklentileri satış dalgasının hızını artırdı.

Önemli destek test edildi

Endeks 74 bin 992 seviyesine kadar geri çekildi. Başta Enerji Turizm ve İnşaat sektörü olmak üzere birçok sektörde değer kayıpları yaşandı. Endeks yüzde 6,25’lik haftalık değer kaybıyla 75 bin 638 kapattı. Para piyasalarında da Rusya konusu etkili olan gelişmelerin başında geldi. Yurtiçi piyasalarda Kasım Tüketici Güven Endeksi, Merkez Bankası Kasım Beklenti Anketi, 64’üncü Hükümet Kabinesi ve Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı takip edildi.

Dolar sert çıktı

Dolar/TL Rusya ile tansiyonun yükselmesi sonrası sert hareket etti. Cuma gününü 2.91 seviyesinden kapattı. İki yıllık gösterge tahvil faizi ise yükselişle haftayı yüzde 10.53 seviyesinden sonlandırdı.

Piyasalarda veri akışının yoğun olduğu yeni haftada Rusya ile ilişkilerin düzelmesi önemli

GELECEK HAFTA NE OLACAK?


Yatırımcılar açısından kritik bir haftaya girdik. Bugün Paris’te gerçekleştirecek İklim Zirvesi’nde yetkililerin açıklamaları dikkatle takip edilecek. Rusya ile Türkiye ilişkilerine yönelik açıklamalar Borsa İstanbul’da endeksin yönünde etkili olacak.

Enflasyon verisi önemli

Piyasalarda yurtiçinde enflasyon verisi de diğer bir önemli konu başlığı olarak bulunuyor. Endekste önemli destek 74 bin ve daha altta 72 bin 500’de. Yatırımcıların Rusya ile ilişkiler gergin kaldıkça çok dalagalı seanslara hazırlıklı olmaları gerekiyor. Para piyasalarında Rusya ile ilişkiler etkili olacak gelişmelerin başında geliyor. Yurtdışında ise Amerika tarım dışı istihdam ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı başta olmak üzere yoğun haber ve veri akışı izlenecek.

Dolarda ilk direnç 2.93

Dolar/TL’de teknik olarak 2.90 seviyesinin üstünde kalındığı sürece 2.93 önemli direnç seviyesi. İkinci direnç 2.95’te. Bu seviye geçilirse ve Rusya ile gerilim azalmazsa 3’e yönelik hareketler olabilir.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITlTLAYALIM

Olumlu gelişmeler var

Soru: Türk Telekom’da son gelişmeler nedir? Aykut GÜLENER/İstanbul Cevap: Türk Telekom Grubu, Amazon Web Services altyapısı üzerinden Türkiye’deki işletmelere son teknoloji bulut çözümlerini sunacak. Türkiye’deki işletmelerin sanal sunucu gibi pek çok teknoloji ihtiyacı, Türk Telekom Grubu güvencesi ve Amazon Web Services altyapısıyla BuluTT Market üzerinden karşılanacak. İlgili işbirligi Türk Telekom ve Amazon yetkilileri nezdinde basın yoluyla tanıtıldı. Bu proje kapsamında işletmeler yüzde 83’e kadar tasarruf etme imkanına sahip olabilecekleri belirtildi.

İhraç gerçekleştİ

Soru: Kardemir D hissem var. Uzun vadeli düşünüyorum. Tahvil ihracı olmuş. Vadesi ve faizi hakkında bilgi verir misiniz? Derya ALTINTAŞ/İstanbul Cevap: Kardemir 100 milyon TL tutarında 727 gün vadeli tahvil ihracı gerçekleştirdi. Sağlanan finansman şirketin katma değeri yükseltecek ürün yatırımlarında kullanılacak. İlk kupon ödemesinin faizi yüzde 3,3008 olarak açıklandı.

Orta vade için gelişmeleri izleyin


Soru: Global Yatırım Holding’te son gelişmeler nedir? Engin GÜRPINAR/İstanbul Cevap: Global Yatırım Holding’in yüzde 89.16 iştiraki Global Liman (GLI) Valetta kruvaziyer limanında daha önce ön anlaşma imzaladığı yüzde 45.46 hissenin alımının tamamlandığını açıkladı. İlk yapılan yüzde 10.84’lük alımla birlikte Global Liman’ın Valetta Kruvaziyer Limanı’ndaki hissesi yüzde 55.6’ya yükselmiş oldu. Orta vade için gelişmelerle birlikte izleyin.

Kayıtlı sermaye tavanı için

Soru: Enka İnşaat Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurmuş. Konu nedir? Yıldırım TUNA/İstanbul Cevap: Enka İnşaat kayıtlı sermaye tavanının 4.0 milyar TL’den 6.0 milyar TL’ye yükseltilmesi için 19 Kasım 2015’te Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurduğunu açıkladı.

İşlemler sürüyor

Soru: Doğuş Otomotiv’de birleşme konusunda neler oluyor? Ali AKKAS/İstanbul Cevap: Doğuş Otomotiv, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun Man Finansman AŞ’nin Volkswagen Doğuş Finansman ile birleşmesine onay verdiğini ve birleşmeye yönelik yasal sürecin tamamlanması için işlemlerin sürmekte olduğunu duyurdu.

Şirket lehine

Soru: Koza Altın’nın davası konusunda gelişmeler nedir? Suat ALTINTAŞ/İstanbul Cevap: Koza Altın, Ovacık İşletmesinin çalışma alanının bir bölümünü kapsayan 3 no’lu Orman izninin Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından iptal edilmesi işlemine karşı İzmir 2’nci İdare Mahkemesi’ne açılan dava şirket lehine sonuçlandı. İzmir 2’nci İdare Mahkemesi orman izninin iptali işlemini iptal etti.

Soğuk çay ihalesi kazandı

Soru: Kristal Kola hissem var. Şirket yeni bir ihale kazanmış doğru mu? Cihat AKAR/İstanbul Cevap: Kristal Kola, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü Satınalma Dairesi Başkanlığı’nın açmış olduğu 16 Kasım 2015’te 11 milyon 500 bin adet 500 ml alüminyum kutu ambalajlı Didi marka soğuk çay ihalesini kazandı.

Kârı beklentilerin üzerinde geldi


Soru: Arçelik nasıl kâr açıkladı? Gürsel OVACIK/İstanbul Cevap: Arçelik 2015 üçüncü çeyrekte 212 milyon TL net kâr açıkladı. Açıklanan kâr, beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Net satışlar özellikle yurtdışı satışlardaki kurun da olumlu etkisiyle yüzde 20 artış gösterdi.

Kârı büyüdü


Soru: Soda’nın kârı nasıl geldi? Hamdi GİRAY/İstanbul Cevap: Soda 2015 üçüncü çeyrekte 162 milyon TL net kâr kaydetti. Operasyonel karlılığındaki artışla birlikte kaydedilen kur farkı gelirleri net kârın büyümesini sağladı. Konsolide satış gelirleri yüzde 21 büyüme kaydetti. Şirketin dolar ve euro bazlı satış kontratlarının olumlu etkisi finansallarına yansıdı.

Danışmanlık anlaşması

Soru: Teknosa yeni bir anlaşma imzalamış. Bilgi verir misiniz. Can KURÇ/İstanbul Cevap: Teknosa yüzde 100 bağlı ortaklığı olan ‘Kliksa İç ve Dış Ticaret’in’nin e-ticaret sektöründeki güçlü konumunu pekiştirmek ve stratejik alternatifleri değerlendirmek amacıyla, bir yatırım bankası ile danışmanlık anlaşması imzaladı. Gelişme uzun vade için olumlu gözüküyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder