Esra Karayel Gözler faiz kararında
HABERİ PAYLAŞ

Gözler faiz kararında

Haberin Devamı

Küresel borsalar dalgalı seyir izlerken Borsa İstanbul terör olayları sonrası değer kaybetti

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Küresel borsaların çoğu haftayı değer artışıyla kapattı. Yurtdışında Çin ekonomik verileri ile Japonya ve Avrupa tarafında beklentilerden iyi gelen 2.çeyrek büyüme verileri izlendi. Borsa İstanbul’da ise endeks terör olaylarının yarattığı olumsuzlukla sert satışlarla karşılaştı.

Büyüme verisi izlendi

Yurtiçinde Temmuz Sanayi üretim ve büyüme verisi izlendi. Uluslararası Derecelendirme Kuruluşu Fitch’in kredi notu ile ilgili açıklamaları takip edildi Endeks haftayı 71 bin 350 kapattı. Para piyasalarında yurtiçinde artan terör olayları sonrası dolar, yeni zirveler yaptı. Haftanın ikinci yarısında ise euro’ya göre değer kaybetti. Dolardaki düşüşte Amerika Merkez Bankası’nın gelecek hafta toplantısı nedeniyle faiz artırımlarının yaklaştığı düşüncesi etklili oldu.

Siyasi riskler moral bozuyor


Dolar/TL haftaboyunca dalgalı seyir izledi. Cuma gününü 3.05 seviyesinden kapattı. Faiz cephesinde ise 2 yıllık gösterge tahvil haftayı 11 baz puan artışla yüzde 11.29 seviyesinden kapanış yaptı.

[[HAFTAYA]]

Amerika Merkez Bankası Fed’in faiz artırım kararı piyasalarda yönde belirleyici olacak

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Piyasalar yoğun veri akışının olduğu bir haftaya girdi. Yurtiçinde belirsiz ortam devam edeceğe benziyor. Bu ortamda yatırımcılara tavsiyem, kârda oldukları hisselerde satışa geçmeleri olarak bulunuyor. Bu süreç geçecek. Uzun vadeli, ucuz kalmış ve temeli sağlam hisseler alınabilir.

Fed’in kararı önemli

Amerika Merkez Bankası Fed’in gelecek hafta toplantısında faiz kararı borsalarda etkili olacak. Faiz artırımına düşük bir ihtimal veriyorum. Dalgalı seansların devam edeceği bir hafta yaşanacak. Para piyasalarında Amerika Merkez Bankası Fed’in kararı önemli. Faiz artırımının olması durumunda dolarda düşüş devam edebilir. Bununla birlikte yurtiçinde siyasi gerginliğin artması ise tekrar doların yükselmesine neden olabilir. Yatırımcılar gelişmeleri yakından izlemeli.

Dalgalı hareketler sürecek

Fitch’in Türkiye’nin kredi notuna yönelik açıklaması da faiz ve dövizde yönde etkili olacak. Piyasada iki yıllık gösterge vadede faizler yüzde 11.10 ve 11.40 seviyeleri arasında hareket gerçekleştirebilir.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM


Kısa vadede yatay

Soru: Ford Otosan hissem var. Hisseyle ilgili genel bilgi verir misiniz. Teknik olarak kısa vadede hissede yön için ne dersiniz? Ahmet AKAY/İstanbul Cevap: Ford Otosan, Ağustos’ta ihracat satışlarını yıllık bazda yüzde 89.5 artırarak 16 bin 37 adete, yılın ilk 8 ayında ise önceki döneme göre yüzde 32 artırarak 138 bin 505 adete çıkarttı. Şirket Mayıs’ta işçi grevlerinden kaynaklanan üretim düşüşünü, Ağustos’ta rutin bakım zamanını azaltarak telafi etmeye yöneldi. Verimlilik artışının önümüzdeki çeyreklerde daha yüksek operasyonel kârlılık olarak finansallara yansıyabilir. Kısa vadede hissede yön yatay olarak bulunuyor. Piyasa koşulları nedeniyle şuan dalgalı seyir devam edecek.

Açılışlar devam ediyor

Soru: Migros’un mağaza açışları devam ediyor mu? Son durum nedir? Cihan AKSEN/İstanbul Cevap: Migros, Makedonya’da 1 adet Ramstore formatında toplam 18 adet satış mağazası hizmete açtı. 31 Ağustos 2015 itibarıyla şirketin mağaza sayısı yurtiçinde bin 291 ve yurtdışında iştirakleri vasıtasıyla 46 olmak üzere toplam bin 337’dir.

Borçlanma ihracı başvurusu yaptı

Soru: Ata Gayrimenkul’ün Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurusu konusunda bilgi verir misiniz. Hüseyin CANER/İstanbul Cevap: Ata Gayrimenkul, 50 milyon TL ihraç tavanı kapsamında, TL cinsinden, yurtiçinde, bir veya birden çok seferde, halka arz edilmeksizin nitelikli yatırımcılara satış yöntemiyle, maksimum 2 yıla kadar olmak üzere değişik vadelerde borçlanma aracı ihraç edilmesine ilişkin başvuruda bulundu. Açıklamaları Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz.

Satın alma kararı verdi

Soru: Aksa Akrilik’te son haberler nedir? Cumhur KÜÇÜK/İstanbul Cevap: Aksa Akrilik, Akiş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın Yalova’da sahip olduğu arsa ve üzerindeki binaları Aksa Akrilik’in ve ortaklıklarının potansiyel organik büyüme ihtiyacının karşılanması ve Yalova Kompozit ve Kimya İhtisas Islah Organize Sanayi Bölgesi sınırlarında yer alması dolayısı ile lokasyon itibariyle lojistik avantajlara sahip olması nedeniyle Akiş’ten 15.5 milyon dolar bedel ile satın alınmasına karar verildigini açıkladı.

17.5 milyon TL’lik kredi aldı

Soru: Batı Çimento’da satın alma olmuş. İçeriği nedir? Kadri ACAR/İstanbul Cevap: Batı Çimento, Liman İşletmesinin karasal alanda geri hizmet sahası olarak değerlendirilmek amacıyla İzmir Aliağa İlçesi, Horozgediği mevkiinde 64 dönümlük arsa 17.5 milyon TL’ye satın alındığını duyurdu. Söz konusu arsanın finansmanı için Akbank ile 7 yıl vadeli 17.5 milyon TL tutarında kredi anlaşması yapıldı.

Veriler olumlu

Soru: Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nda son veriler nasıl? Can SAĞLAM/İstanbul Cevap: Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı 1 Ocak-31 Ağustos 2015 itibarıyla, toplam 4.1 milyar TL tutarında 6 bin 987 adet bağımsız bölümün satışı (ön satışlar dahil) gerçekleştirdi. Ağustos içerisinde satışı (ön satışlar dahil) gerçekleşen bağımsız bölüm sayısı bin 24 adet olup toplam satış bedeli 487.4 milyon TL oldu. İstanbul Başakşehir Kayabaşı 4. Etap ASKGP işi Park Mavera’da 556 adet konut ve 252 adet ticari üniteden oluşan 808 adet bağımsız bölüm ile ortak kullanımda yer alan sosyal tesiste bulunan 2 adet bağımsız bölüme ait Yapı Ruhsatları alındı. Son veriler olumlu gözüküyor.

İyileşme olumlu


Soru: Tofaş Oto Fabrika’da son gelişmeler nedir? Hasan DURU/İstanbul Cevap: Tofaş Oto Fabrika, Ağustos’ta ihracat satışlarını yüzde 66.7 artırarak 5 bin 521 adete, yılın ilk 8 ayında ise önceki döneme göre yüzde 19 artırarak 109 bin 720 adete çıkarttı. Amerika’ya ihraç edilen Doblo satışlarının güçlü olacağını, Avrupa oto pazarındaki iyileşmenin Tofaş’ı olumlu etkilemeye devam edebilir. Uzun vade için işlem hacmiyle birlikte takip edilmesinde fayda bulunuyor.

Haberler doğru

Soru: Ulusoy Elektrik hissem var. Geçen haftalarda şirket kurduğu şeklinde bilgi geldi. Sürekli takip edemiyorum. Bu konuda bilgi istiyorum. Engin KOREL/İstanbul Cevap: Ulusoy Elektrik, Endonezya'da, ürün portfoyünde yer alan Hava Yalıtımlı Modüler Hücre üretilmesine yönelik ‘PT Ulusoy Electric Industry’ şirketi 500 bin dolar sermaye ile kurdu. Şirket tarafından yapılan açıklamaları KAP'tan takip edebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder