Esra Karayel Gözler yurtdışında
HABERİ PAYLAŞ

Gözler yurtdışında

Haberin Devamı

Borsa İstanbul’da endekse gelen alımlarla direnç seviyeleri test edildikten sonra kâr satışları gerçekleşti.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul’da endeks, kurban bayramı tatili nedeniyle kısa süren haftada yukarı hareket etti. Teknik olarak 76 bin direnci görüldü. Geçen haftaki yazımda yatırımcılara tavsiyem, yükselişte kârda olunan hisselerde satış yapılarak desteklerinden alınması şeklindeydi. Uygulayan yatırımcı kazandı.

Yükseliş sonrası satış geldi

Endeks gelen satışlarla haftayı 74 bin 610 puan seviyesinden kapattı. Yurtdışı piyasalardaki satışlar ve doların yükselmesi, borsada satış baskısının en önemli nedenleri arasında yer aldı. Para piyasalarında geçen hafta gerçekleşen Amerika Merkez Bankası Fed’in faiz kararı sonrası aşağı yönlü hareketler gerçekleşti. Yurtiçinde ise Merkez Bankası’nın toplantısı takip edildi. Banka, faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmedi.

Dolarda yükseliş sürdü

Merkez Bankası’nın faiz oranlarında değişikliğe gitmemesi ile dolar yükselmeye başladı. Dolar/TL 3.03 seviyesini gördü. Piyasada 2 yıllık gösterge vadeli tahvilde faizler yükselişle yüzde 11.39’dan kapattı.

[[HAFTAYA]]

Borsa, faiz ve dövizde yönde Amerika’da açıklanacak veriler ve Avrupa Merkez Bankası etkili olacak

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Yatırımcıları tatil dönüşü yoğun bir veri akışı bekliyor. Yurtiçi piyasalar tatilken Amerika ve Avrupa tarafında önemli gelişmeler olacak. Amerika’da büyüme rakamları ve istihdam verileri açıklanacak. Dış borsaların yönü açısından bu veriler önem arzediyor.

Siyasi gelişmeler takipte


Yurtiçi tarafında seçime az bir süre kala siyasiler tarafından yapılan siyasi açıklamalar dikkatle takip edilecek. Olumlu veri akışında önemli direnç seviyesi 75 bin 300 seviyesi sonrası 76 binde. Para piyasalarında Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin konuşması yönü etkileyecek. Amerika’da açıklanan büyüme rakamlarında yükseliş devam ederse dolarda yükseliş sürebilir. Dolar/TL’de dirençler 3.05 ve daha sonra 3.08 seviyelerinde bulunuyor.

Dalgalı seyre devam


Para piyasalarında ve faizlerin seyrinde belirsiz ortam devam ettiği sürece dalgalı hareketler sürecek. Bu nedenle kısa vadede yeni pozisyon alımı için erken. Gösterge vadede faizler yüzde 11.25-11.48 seviyeleri arasında seyir izleyebilir.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Hisse alım sözleşmesi

Soru: Global Yatırım Holding ile ilgili son gelişmeler nedir? Turgut UÇAR/İstanbul Cevap: Global Yatırım Holding’in yüzde 100 iştiraki Global Liman, 1 Eylül 2015’te yüzde 30.79’unu almak için bağlayıcı bir anlaşma imzalamış olduğu Malta’daki Valetta yolcu limanını işleten Valetta Cruise Port (VCP) şirketinin hisselerinin yüzde 33.14’üne dolaylı olarak sahip olan M. Demajo Port Ventures Ltd.’in (MDPV) hisselerinin tamamını almak için bağlayıcı bir hisse alım sözleşmesi imzaladığını duyurdu. Her iki hisse transferinin de gerçekleşmesi durumunda Global Liman, Valetta limanını işleten VCP hisselerinin doğrudan ve dolaylı olarak yüzde 63.95’ine sahip olacak ve kontrol hakkı bulunacak.

KAP en doğru adres


Soru: Bir süredir borsayı izliyorum. Ancak ilgilendiğim şirketlerle ilgili bilgi edinmede kafam karışıyor. Bu konuda bana tavsiye edeceğiniz bilgi alabileceğim siteler var mı? Ali VAROL/İstanbul Cevap: Borsa İstanbul’da işlem gören halka açık şirketler tarafından verilen bilgi ve açıklamaları en sağlıklı olarak Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz.

Şirket tarafından açıklama yapıldı

Soru: Petkim ile SOCAR arasında paylar konusunda açıklama yapıldı mı? Ayrıntılı bilgi verir misiniz? Cem AKSEL/İstanbul Cevap: Petkim hakim ortağı SOCAR Turkey Enerji (STEAS) tarafından; Petkim Petrokimya Holding’in (Petkim) yüzde 51’lik payının alınması kapsamındaki kredinin ödenmesine bağlı olarak, STEAS’in sahip olduğu Petkim sermayesinin yüzde 2,35’ini temsil eden paylar ve STEAS’in bağlı ortaklığı SOCAR Turkey Petrokimya (STPAS)’nin sahip olduğu Petkim sermayesinin yüzde 51’ini temsil eden paylar üzerinde kredi verenler lehine tesis edilen rehinlerin kaldırıldığı bildirildi.

Finansal tablolara etkisi olumlu


Soru: Aselsan geçen haftalarda yeni bir sözleşme yapmış. İçeriği hakkında bilgi verir misiniz? Caner SERT/İstanbul Cevap: Aselsan ile yabancı bir müşteri arasında, Malezya Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacı kapsamında üretilecek botlarda kullanılmak üzere 8.5 milyon euro değerinde bir sözleşme imzaladığını duyurdu. Söz konusu sistem teslimatlarının 2016-2018 yılları içerisinde tamamlanması planlanıyor.

Uzun vadede olumlu etkisi var

Soru: Doğan Holding ile Suzuki arasında gerçekleşen anlaşma nedir? Harun CAN/İstanbul Cevap: Doğan Holding, Japon Suzuki’nin yeni Türkiye distibütörü oldu. Suzuki marka otomobillerin, deniz taşıtlarının ve motosikletlerin Türkiye’de dağıtımını üstlenecek olan grup, bayi teşkilatını gözden geçirerek kısa sürede şirketin pazar payını yüzde 1’den yüzde 2’ye çıkarmayı hedefliyor. Yeni iş kolu uzun vadede olumlu bir potansiyel sunuyor.

Kısa vadede hareket dalgalı


Soru: Akdeniz Güvenlik Hizmetleri’ni takip ediyorum. Şirketin yeni sözleşmesi hakkında bilgi verir misiniz? Hisselerde kısa vade için yön nedir? Murat KÜÇÜK/İstanbul Cevap: Akdeniz Güvenlik Hizmetleri ile Antalya Ulaşım Hizmetleri Petrol Sanayi Ve Ticaret arasında 12 ay süreli olarak özel güvenlik hizmet alım sözleşmesi imzalandı. Şirket hisselerinde kısa vade için yön yatay gözüküyor. Piyasada belirsizlik dönemi hakim. Böyle ortamlarda kısa vade için çok dalgalı hareketler olabilir. Bu nedenle maliyet ve getiri hedefinize göre orta vadeli düşünmenizi öneririm.

Mali tablolara etkisi orta vadede


Soru: Odaş hissesini takip ediyorum. Şirketin iştiraki bir anlaşma yapmış. Şirkete etkisi ne olur? Hakan TANSU/İstanbul Cevap: Odaş Enerji, yüzde 92 oranında iştiraki olan Çan Kömür ve İnşaat ile Türkiye Kömür İşletmeleri arasında Çan Linyitleri İşletmesi Müdürlüğü’nden toplamda 1 milyon ton olmak üzere kömür alımı sözleşmesi imzaladı. Şirket finansallarına etkisi orta vadede olumlu olur.

Alım için piyasa uygun değil

Soru: Borsaya ilgim var. Al-sat yapıp para kazanmak istiyorum. Kısa vade için alınabilir hisse tavsiyeleriniz nedir? Mahmut EREN/İstanbul Cevap: Borsada günlük verilen al-sat tavsiyesi çok sağlıklı olmaz. Ancak maliyet düşürme amaçlı yapılabilir. Şu an mevcut piyasa koşullarında hareketler çok dalgalı. Yakından takip etmeli ve konunun uzmanı olmalısınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder