Esra Karayel Gözler yurtdışında
HABERİ PAYLAŞ

Gözler yurtdışında

Geçtiğimiz hafta ne oldu?

Borsa İstanbul’da endeks geçen haftayı gelen satışlarla küresel piyasalara paralel değer kayıplarıyla tamamladı.

Borsa İstanbul’da endeks, haftayı değer kayıplarıyla tamamladı. Geçen haftanın en önemli gündem maddesi Çin Merkez Bankası’nın açıklamalarıydı. Bununla birlikte Çin ekonomik verilerinin de ekonomik gidişata ilişkin olumsuz sinyaller vermesi dünya ekonomisi açısından moralleri bozdu.

Petrol fiyatları olumsuz etkiledi

Haftanın ilk yarısında endeksin yukarı hareketi uzun soluklu olmadı. Petrolün 30 doların altına inmesi, enerji üreticilerinde baskı oluşturuyor. Bu da doları yükselterek borsaları olumsuz etkiliyor. Endeks, haftayı bu gelişmelerle 71 bin 62 puandan kapattı. Para piyasalarında da küresel piyasalarda açıklanan ekonomik veriler ve petrol fiyatlarının seyri etkiliydi. Amerika’da ise sanayi üretimi ve perakende satış verisi izlendi. Haftaya 3.02 seviyesinden başlayan Dolar/TL paritesi, Cuma günü gelen alımlarla 3.04’ten kapandı.

Haberin Devamı

Faizler dalgalı seyretti

Tahvil ve bono piyasası da borsa ve dövizdeki hareketlere paralel dalgalı seyir izledi. İki yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 11.20-11.12 bandında seyrettiği haftayı yüzde 11.12 seviyesinden tamamladı.

Gelecek hafta ne olacak?

Borsa, faiz ve dövizde Çin’den gelecek açıklamalar, petrol fiyatlarının seyri ve Amerika verileri etkili olacak.

Borsa İstanbul’da endeksin bu hafta da küresel piyasalara odaklı seyir izlemesi muhtemel. Özellikle Çin’de açıklanacak ekonomik veriler, yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek. Çin dünyanın ikinci büyük ekonomisi. Bu nedenle ekonomik gidişat açısından veriler önem arzediyor.

Günlük işlemden kaçının

Piyasaların çok hareketli olduğu bu dönemde yatırımcılara tavsiyem günlük alım-satım yapmamaları yönünde. Hedefinize odaklanın. Endekste teknik olarak önemli destek 70 bin 500 seviyesinde bulunuyor.

Para piyasalarında bu hafta yurtiçinde cari işlemler dengesi, yurtdışında ise Amerika verileri, takip edilecek gelişmelerin başında geliyor. Bununla birlikte Çin ekonomisine odaklı gelişmeler de yakından takip edilecek konuların başında bulunuyor.

Haberin Devamı

Dolar/TL’de direnç 3.05

Dolar/TL’de ilk direnç 3.05’te. Bu seviye kırılırsa orta vadede 3.10’a doğru hareketlenme olabilir. İki yıllık gösterge tahvilde ise faizlerin yüzde 11.05-11.40 bandında hareket gerçekleştirmesi muhtemel gözüküyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Sermaye yükseltmek için

Soru: Denizbank, Sermaye Piyasası Kurulu’na niye başvuru yaptı? Erdem GÜLMEZ/İstanbul

Cevap: Denizbank, sermayenin yükseltilmesi kararı doğrultusunda, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı’na ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na başvuru yaptı.

Olumlu beklentiler var

Soru: TAV Havalimanları tarafından açıklama yapılmış. Konu nedir? Cevat ÜSTÜN/İstanbul

Cevap: TAV Havalimanları üst düzey yetkilileri tarafından yurtdışındaki havalimanı ihalelerini yakından takip ettiklerini açıklandı. Bu konsolidasyonlarda dünyadan 1 veya 2 tane büyük havalimanını satın alacak, yapacak veya yatırımını yapacak finansal ve operasyon kabiliyete sahip olduklarını, şu anda bu havalimanlarının peşinde dolaştıklarını, yeri geldiğinde açıklayacaklarını ifade etti. Bununla birlikte Filipinler’de 5 havalimanında yeterlilik aldığını da bildirdi.

Haberin Devamı

Kısa vadede yatay

Soru: Sabancı Holding hissem var. Holding’te ‘geri alım programı’ nedir? Kısa vade için ne diyorsunuz? Cumhur ATAMAN/İstanbul

Cevap: Sabancı Holding bağlı ortaklık EXSA, 22 Aralık 2015 tarihli yönetim kurulu kararı ile yürürlükte bulunan pay geri alim programı kapsamında, 8 Ocak 2016’da Sabancı Holding payları ile ilgili olarak 7.89-8.03 TL fiyat aralığından 2 milyon 983 bin 617 adet alış işlemi gerçekleştirildiği duyuruldu. Bu işlemle EXSA’nın, Sabancı Holding sermayesindeki payı 8 Ocak 2016 itibarıyla yüzde 0.42 oldu. Hissede teknik olarak kısa vadede yön yatay bulunuyor.

KAP'tan ulaşabilirsiniz

Soru: Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nda son gelişmeler nedir? Cihan AKYILDIZ/İstanbul

Cevap: Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı projelerinden ‘İstanbul Ümraniye 1.Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi’nde (Sarphan Finanspark) 266.3 milyon TL olan asgari şirket payı toplam gelirinin, 267.1 milyon TL’ye çıktığı açıklandı. Ayrıntılı açıklamalara Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden ulaşabilirsiniz.

Gayrimenkul satışı olabilir

Soru: Alarko Holding’te bağlı ortakla ilgili açıklamalar var. Nedir? Yusuf BAKİ/İstanbul

Cevap: Alarko Holding, bağlı ortağının sahibi bulundugu gayrimenkulu satmak üzere görüşmelere başladığını duyurdu. Holding, bağlı ortaklıklarından Alamsas Alarko Ağır Makina, sahibi bulundugu gayrimenkulü satmak üzere görüşmelere başladı. Gayrimenkulun büyüklüğüne bağlı olarak gelişmeler hisse performansında etkili olabilir.

Faaliyetlere devam edilecek

Soru: Gersan Elektrik’te son gelişmeler nedir? Barış SEHER/İstanbul

Cevap: Gersan Elektrik, ‘yüzde 90 oranında bağlı ortaklığı olan ve Rusya Federasyonu’nun Kaliningrad Ekonomik Serbest Bölgesi’nde kurulu Gersan R-Zao’nun üretim tesisinde Kaliningrad Bölgesi Çevre Denetimi ve Gözetimi Şubesi tarafından 10 Aralık 2015’te yapılan denetim neticesinde verilen kapama kararına müteakip şirket tarafından yürütülen yasal işlemler neticesinde 11 Ocak 2016’da alınan mahkeme kararı ile faaliyetlerine tekrar devam edilecektir’ açıklamasında bulundu.

İhracat rakamları olumlu

Soru: Türk Traktör ihracat rakamlarını açıkladı mı? İş Gayrimenkul’de kiralama sözleşmeleri olmuş. Bilgi verir misiniz? Haluk CANER/İstanbul

Cevap: Türk Traktör, OSD’ye ilettiği ihracat rakamlarinda, 2015’te toplam 14 bin 122 adet traktör (317.7 milyon dolar, yedek parça: 28.8 milyon dolar) ihracatı gerçekleştirdiğini açıkladı. İş Gayrimenkul Yatırım’da Tuzla Teknoloji ve Operasyon Merkezi ve Tuzla Karma Projeleri’nde kiralama sözleşmeleri imzalandı.

2016 hedefleri açıklandı

Soru: İş Bankası yeni yıl hedeflerini açıkladı mı? Mehmet AKALIN/İstanbul

Cevap: İş Bankası, 2016 öngörülerini açıkladı. Banka, yüzde 10-12 kredi büyümesi, yüzde 13-14 mevduat büyümesi, yüzde 1.2-1.3 ortalama aktif kârlılığı, faaliyet gelirlerinde yüzde 13 artış ve net faiz gelirlerinde yüzde 16 artış hedeflendiğini açıkladı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder