Tamer Heper Gürültü hiç olmamalı
HABERİ PAYLAŞ

Gürültü hiç olmamalı

Haberin Devamı

Deprem korkusu, kentsel dönüşüm falan deyip kendimizi emniyette hissedeceğimiz bir daire aldık, içinde oturuyoruz ama binanın altında bir işyeri var, felaket bir gürültü çıkarıyor ve ortak alanları işgal etmiş. Polis, SSK, belediye, kaymakam, valilik, savcılık başvurmadığımız yer kalmadı, seneler sonra işgal ettiği yerlerin yıkımı yapıldı ama çekilmez gürültü devam ediyor. Bunu önlemenin yasal bir yolu yok mu, yoksa sadece torpilli olmak mı gerekiyor? M.E.

Artık bunun için de torpil aranacak ise vay halimize! Saydığınız resmi makamlara baktım aslında asıl başvuru makamına rastlamadım. Ya eksik başvurunuz var veya yazmayı unuttunuz. Bu konularda başvuru mercii bulunduğunuz yer sulh hukuk mahkemesidir. Gerek ortak alanların işgalinin ve gerekse gürültünün önlenmesi için talepte bulunulacak yer sulh hukuk mahkemesidir. İşgali önlemişsiniz, hangi kaynaktan yardım aldınız bilemiyorum ama neticede sonuca ulaşılmış.
[[HAFTAYA]]

Şimdi kalmış gürültü. Birincisi yönetim planınıza bir bakın işyerleri için getirilmiş bir hüküm bulabilirsiniz. Bulamazsanız dahi komşuları rahatsız edecek işler ana gayrimenkul içinde yapılamaz. Dolayısı ile gürültünün giderilmesi için gerekli önlemlerin alınmasını sulh hukuk hakiminden isteyeceksiniz. Hakim yapacağı bilirkişi incelemesi ile gürültünün önlenmesi konusunda alınması gereken tedbirlere karar verecektir. Bu, kat mülkiyeti mevzuatı çerçevesinde bir başvurudur. Gürültü sizin binanızda olmayıp komşunuzda dahi olsa bu defa Medeni Kanun’un Komşuluk Hukuku maddeleri içinde ‘gürültü, is, koku yaymak yasaktır’ anlamını taşıyan maddelerine göre dahi gürültünün önlenmesini istemek mümkündür. Bazı kararlarda belli desibelin üzerindeki gürültü makul karşılanmaktadır. Ancak bu kararlara karşı farklı düşüncedeyim. Gecenin sessizliğinde kaç desibel olursa olsun sürekli bir ses insanların sinir sistemini bozar, huzurunu kaçırır. Bunun için işyerlerinde bu sistem cari olabilir ama mekenler için sıfır olmalıdır. İnsanlar evlerinde huzur içinde oturma hakkına sahiptir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder