Tamer Heper Güvenlik önlemi alınacak
HABERİ PAYLAŞ

Güvenlik önlemi alınacak

Haberin Devamı

Çalıştığım işyerinde elimi makineye kaptırdım. Buna neden makinedeki arızaydı. Ancak durumun işverenlere aktarıldığı konusunda şüphelerim var. İşyerinden birtakım işçiler çıkarıldı, ancak ben çıkarılmadım. Kaza nedeni ile dava açsam kazanır mıyım? S.O.

Bir işyerinde kaza geçiren kişi işyerinden tazminat talep edebilir. Üstelik siz kaza geçirdiğiniz makinenin arızalı olduğunu söylüyorsunuz. Tazminat kusurlu davranışı ile birilerini zarara uğratan kişiden alınır. Makine arızası biline biline işyerinde çalıştırılıyor ise bu davranış kusurlu davranıştır. Kaza geçirdiğinizi işyeri sahibinin bilmediğini de söylüyorsunuz ama ben buna ihtimal veremiyorum. Bir işyeri sahibi işine ve işyerindeki olaylara bu kadar uzak olamaz. İş Kanunu’nun 77’nci maddesi, özellikle iş güvenliği alma görevini işyeri sahiplerine vermiştir. Diyelim ki işyeri sahibinin haberi yok, bu sizin tazminat talep hakkınızı ortadan kaldırmaz.

Vatandaş itiraz edemez
Bir arsam var. Bunun vergisi 2008’de 38 lira, 2009’da ise 42 liraydı. Bu yıl 427 lira olmuş. Buna itiraz mümkün mü? Böyle artış kabul edilebilir mi? S.Y.

Öyle bir dönem yaşıyoruz ki pek çok şeyi hayretle karşılıyoruz ama oluyor işte. Bu da öyle. Vatandaşta para bol ise böyle bir vergi niye alınmasın? Alınır elbet. Sizin arsanızın vergisi yeni belirlenen asgari beyan değerine göre belirlendi ise sizin yapabileceğiniz bir şey yoktur. Çünkü belediyelerce belirlenen birim fiyat listelerine vatandaşın itiraz hakkı yok.
Muhtarların var ama vatandaşın yok. Sanki para muhtarın cebinden çıkıyor. İtiraz hakkınız olmayınca da size bir tek bu vergiyi ödemek kalıyor. Asgari beyan değeri dediğimiz olay, kendi sınırları içinde kalan arsaların metrekare birim değerlerinin belediyelerce tespit edilmesi olayıdır. Bu tespitle belirlenen rakamların altındaki bir değerle satış yapamazsınız. Beyanname veremezsiniz. Bunun üzerinde olur ama altında olmaz. Asgari beyan değeri budur.

Olay çok ilginç çözüm tapuda
Babamın bir gecekondusu vardı. Üvey ağabeyimin oturmasına tahsis etmişti. Ağabeyim öldü, eşi oturmaya devam etti. Bu bölgeye müteahhitler girdi. Biz de evimizi müteahhide vermek isterken arsanın ölen ağabeyimin adına tapulu olduğunu gördüm. Bu nasıl olur? Önleme imkanımız var mı? S.M.

Bu işin nasıl olduğunu uzaktan size söyleme imkanım olmadığı gibi bunu size söyleme imkanına sahip birinin olabileceğini de sanmıyorum. Bunun nedeninin bilinebilmesinin tek yolu tapu dairesinden geçer. Tapu dairesine gidilip tescilin hangi yolla yapıldığının incelenmesi gerekir.
Buradaki inceleme sonucu hukuka aykırılık tespit edilirse bu halde dava yolu görülür ve tapu kayıtlarının iptali talep olunur. Bahsettiğiniz olay oldukça ilginçtir, çok sık rastlanılan bir hadise değildir.
İşin içinde sizin bilmediğiniz, aslında hukuka aykırı olmayan işlemler bulunabilir. Benim de tahminim budur. Ancak küçük bir ihtimal hukuka aykırı işlemlerin de olabileceğidir. İşte tapuda yapılacak inceleme size bunu gösterecektir. Ancak bu incelemeyi tapu işlemlerinden anlayan birinin yapması gerekir. Bu işler herkesin anlayacağı işlemler değildir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder