Tamer Heper Haklarınız saklı
HABERİ PAYLAŞ

Haklarınız saklı

Haberin Devamı

Geçen yılın sonunda bir işyerinde işe başladım. Ancak işveren bir taraftan mesai yaptırıyor mesai ücretini vermiyor, bir taraftan da senelik iznimi vermiyor. Mağdur oluyorum ne yapabilirim? S.O.

Memlekette işsizlik almış yürümüşken işverenlerin bu şekilde davranışına çok tanık oluyoruz. Sebebi açık. Siz işten ayrılırsanız kolay kolay iş bulamazsınız ama işveren iki günde işçi bulur. Dışarıda işsiz dolaşan bir dolu insan var, hepsi iş bulmak için bekliyor. Onun için sizin işe müdanaanız var ama patronun işçi konusunda müdanaası yok.

[[HAFTAYA]]

Biliyor musunuz, bordroda asgari ücret gösterildiği halde asgari ücretin çok altında çalışan bir dolu insan var. Neden? Yukarıda anlattığım nedenlerden. Bu şartlar altında işi bırakıp gidin diyemeyeceğime göre belki şunlar sizi teselli eder. Kullanmadığınız izinler ertesi sene kullanılır, yani yanmaz. Kullanılmayan izinler için, bir gün iş akdiniz son bulduğunda bunları ücret olarak isteyebilirsiniz. Dolayısı ile onlar bir kenarda durur. Mesailer için de aynı şeyler geçerli. Aslında bu gün dahi mesai ücretlerini dava konusu yapabilirsiniz ama işte çalışıyorken bunu yapmayı kimse istemiyor. İşverenle davalı olmak işine gelmiyor. Ancak bu hakkınız saklı. Bir gün iş akdinize son verildiğinde yaptığınız fazla mesailerin de parasını isteyeceksiniz. Yeter ki bu safha geldiğinde bu olaylara tanıklık edecek birileri bulunsun. Ayrıca bu şikayetlerinizi de bölge çalışma müdürlüğüne de bildirebilirsiniz.

İZİN VAR

Okuyucularımdan gelen özel bir soru var. Yazılarımın gerekli olan yerlerde kullanılıp kullanılamayacağını soruyorlar. Yazının bana ait olduğunu bildirmek kaydı ile kullanmalarına elbette izin vardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder