Tamer Heper Haklısınız ama...
HABERİ PAYLAŞ

Haklısınız ama...

Haberin Devamı

Evimi kiraya verdim. İki sene sorun yoktu ama iki senenin sonunda dört aydır kira ödemiyor, elektrik su parası da ödememiş. Elektik kesilmiş ama kaçak kullanmaya başlamış. Benim gönderdiğim ihtarları da almıyor. Ben ne yapayım? H.C.

Yıllarca hep kiracılar mağdur olarak tanıtıldı değil mi? Evet öyle. Hatta 6570 sayılı kanun kiracıları korumak için özel olarak çıkarıldı. Buyrun yaygın bir örnek, şimdi kim mağdur? Bunun benzeri yüzlercesi yaşanıyor.
[[HAFTAYA]]

Düşünün ki kiraya veren bu kira ile geçinecek, dört aydır ne yapsın? Bitmedi bundan sonrası da var. Şimdi okuyucumun yapacağı ilk şey kiracısı hakkında 30 günlük takip dediğimiz bir takibi icra dairesinde yapmak. (Bu günlerde bir e-takip adeti çıktı, biz hukukçular bile beceremiyoruz okuyucum nasıl yapar bilemiyorum) Neticede bu takip kiracıya tebliğ olunacak. Kendisi almazsa almasın tebligat mahalle muhtarına yapılır. 30 günün sonunda da okuyucum kiracısının tahliyesini isteme hakkını kazanacağı gibi bulabilirse malvarlığına haciz de koyabilir. Bunlar kira için. Elektrik ve su parasına gelince. Burada durum biraz karışık. Şayet abone sözleşmesini siz yaptınız da öyle kiraya verdi iseniz bu borç sizin. İdare sizden ister. Ancak kiraya verirken ikisi de kapalı verildi ve açma işlemini kiracı ilgili idare ile sözleşme yaparak bunları kullandı ise bu borç idareye karşı kiracının. Elektrik ve su gibi gider borcu tahliye nedeni değildir ama kira borcu tahliye nedenidir. Peki bu kadar haklı olduğunuz bir durumda hakkınızı hemen alıp örneğin kiracıyı derhal çıkarıp paranızı alabilecek misiniz? Hayır. Neyazık ki size kocaman bir HAKLISINIZ denilecek ama hakkınızı almanız için belki bir sene belki daha uzun bekleyeceksiniz. E, bu mevzuat kiracıyı korumak için çıkarılmıştı ya? (NOT: Hukuk ve adalet ilkeleri haklıyı korumak için vardır, bir kesimi korumak için değil.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder