Tamer Heper Hapis cezası var
HABERİ PAYLAŞ

Hapis cezası var

Haberin Devamı

Bir bankaya olan kredi kartı borcum nedeni ile icra takibine uğradığıma dair, bankanın bağlı olduğu bürodan haber aldım. Ancak herhangi bir işte çalışmıyorum. Bu benim keyfi tutumum değil. İş arıyorum ama iş yok, bulsam hemen çalışacağım. Ancak anneme ait evde onunla birlikte oturuyorum. Yine avukatlık bürosu tarafından eve hacze gelineceği bize ihtarname ile bildiriliyor. Böyle bir durum oluşmadan annem adına istihkak iddiasında bulunabilir miyim? Mal beyanında bulunmadım, bunun için hapis cezası vardı, bu ceza benim için de geçerli olur mu? Hapis yatanın borcu silinir mi? ? H.S.

Öncelikle bir tespitin yapılması lazım: Acaba sizin aleyhinize icra takibi yapıldı mı? Bunu şunun için soruyorum. Son aylarda, banka borçlularına, gerçekte icra takibi yapılmadığı halde, ‘icra takiplidir’ başlıklı kağıtların gönderildiğini görüyorum. Bu mektubun altında, borcun ödenmemesi halinde neler yapılacağı anlatılıyor. Bu hali ile de vatandaşa korku ve endişe yaratıyor. İşte size gelen acaba böyle bir şey mi?

[[HAFTAYA]]

Beni bu düşünceye sevkeden önemli faktörlerden biri eve hacze gelineceğinin size ihbar edilmiş olması. Hacze gelinecek seviyeye gelmiş bir takipte, alacaklı, öyle hacze geleceğini ilan etmez. Bu ‘evde mal mülk varsa kaçır’ anlamına gelir. Şayet kesinleşmiş bir takip varsa çat kapı gelir, haczini yapar gider. Bu nedenlerle sizin aleyhinize kesinleşmiş bir icra takibi olmayabileceği ihtimalini düşündüm. Ancak elbette ki fikrim kesin değil. Şayet gerçek bir icra takibi varsa ve şayet eve hacze gelinirse ve ev annenize ait ise ancak haciz sırasında haczi istenilen mallar için istihkak iddiasında bulunabilir. Önceden bulunmanın bir manası yoktur. Hapis cezasına gelince. Bu konuda iki türlü hapisten söz edilebilir. Birincisi, şayet itiraz süresi içinde mal beyanında bulunulmazsa, hapis cezası verilir, ancak borç ödenirse hapis cezası kalkardı. Bu ceza kanundan çıkarıldı, artık mal beyanında bulunmama cezası yok. Ancak birbiri ile karıştırılmaması gereken bir hapis cezası var. Bu da, mal beyanında bulunmayan borçlunun, mal beyanında bulunması için, mal beyanında bulunana kadar hapise konacağı hükmü. Bu kararı icra hakimi verir. Yani böyle bir karar çıktı, mal beyanında bulundunuz, karar uygulanmaz. Dolayısı ile etkili bir müeyyide değil. Gerek bugün uygulanmayan hapis cezası, gerekse bugün uygulamada olan hapis cezası çekilmekle borç son bulmaz, devam eder.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder