Tamer Heper Havuz ortak tesistir
HABERİ PAYLAŞ

Havuz ortak tesistir

Haberin Devamı

70 hanelik bir sitede kiracıyım. Son toplantıda havuzun onarım ihtiyacı ve site için duvar yapımı nedeni ile 100 TL olan aidat 150 TL’ye çıkarıldı. Bunlar sitenin demirbaşı. Bunları ben mi ödeyeceğim, mal sahibi mi? L.Ç.

Okuyucumun bahsettiği giderler sitenin ortak tesisi ve dolayısı ile demirbaşı. Bunlara ait giderler mal sahibinin ödeyeceği giderlerdir. Kiracı, kendisine hizmet edilen ortak giderlere katılır. Örneğin, kira süresi içinde kapıcı kiracıya hizmet ettiği için, kapıcı ücretini kiracı öder. Ancak kapıcı emekli olacağı zaman kapıcının kıdem tazminatını mal sahibi öder.

[[HAFTAYA]]

Zira çalışanın işvereni kat malikleridir ve kıdem tazminatını işveren öder. Her ne kadar “Havuzu kiracı kullanıyor, onarımını da o karşılasın” denilebilirse de, havuzun periyodik bakımı için bu söylenebilir ama havuzun onarımı için bu doğru olmaz. Onarım, ortak tesisin onarımıdır ve bu onarımın gideri mal sahibine aittir. Kiracı ya bunu öder, malsahibine bildirir ondan tahsil eder, ya kiradan mahsup eder veya mal sahibine ödemesi için bildirimde bulunur. Mal sahibi doğrudan öder. Hepsi mümkündür. Aynı şey duvar için de söylenebilir. Duvar sitenin ihtiyacı olduğu için yapılmakta ise bu yine ortak alan kavramı dahilindedir ve masrafı mal sahibine aittir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder