Esra Karayel Hedefe odaklanın
HABERİ PAYLAŞ

Hedefe odaklanın

Haberin Devamı

Küresel borsalarla birlikte yurtiçinde endeks açıklanan ekonomik verilere paralel değer kaybetti

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?


Küresel borsalara paralel endeks, yeni yılın ilk haftasında değer kayıpları yaşayarak 70 bin 613’ten kapattı. Çin ekonomisinde yaşanan olumsuz gelişmeler düşüşte etkili oldu. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olması nedeniyle verilerde bozulma, piyasaları olumsuz etkiliyor.

Fed endişesi tetikledi


Amerika’da tarım dışı istihdam açıklaması borsalardaki satışları hızlandırdı. Verinin yüksek gelmesi, Amerika Merkez Bankası Fed’in faiz artırımını destekliyor. Bu da genel olarak paranın borsalardan çıkıp diğer yatırım araçlarına gitmesi demek. Para piyasalarında Çin ve Amerika verileri dövizin ve faizin yönünde etkiliydi. Dolar/TL, Amerika tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde gelmesiyle 3.02’yi test etti. Amerika tahvil faizlerine paralel yurtiçi faizlerde de artış görüldü.

Petrol fiyatları doları yükseltti

Suusi Arabistan ve İran arasında yaşanan jeopolitik gerginlik sonrası petrol fiyatlarının yükselmesiyle dolar/TL 3.00’dan kapandı. İki yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 10.78-11.28 bandında hareket ettikten sonra yüzde 11.28 seviyesinden tamamladı.

Temel ve teknik analize göre hisse seçimi yapan yatırımcılar düşüşlerde hedeflerine bağlı kalmalı

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Yatırımcılar bu sene daha sert hareketlerin olduğu piyasaya alışmak durumundalar. Zira hem yurtdışı hem de yurtiçi veriler, Türkiye ekonomisi gidişatı için önem arzediyor. Yatırım tutarını dengeli bir şekilde alternatif yatırım araçlarına bölmekte fayda var.

Analize göre hisse seçin


Hisse seçiminizi temel ve teknik analiz verilerine göre yaptıysanız sorun yok. Yatırım süresi içerisinde borsada ve hissenizde iniş çıkışlar olabilir. Endekste bu hafta 70 bin önemli destek. Olumlu haber akışında 71 bin seviyesi test edilebilir. Para piyasalarında bu hafta yurtiçinde cari işlemler dengesi, yurtşında ise Amerika verileri takip edilecek gelişmelerin başında geliyor. Bununla birlikte Çin ekonomisine odaklı gelişmeler de yakından takip edilecek konuların başında bulunuyor.

Dolar/TL’de direnç 3.05

Dolar/TL’de ilk direnç 3.05’te. Bu seviye kırılırsa orta vadede 3.10’a doğru hareketlenme olabilir. İki yıllık gösterge tahvilde ise faizlerin yüzde 11.05-11.40 bandında hareket gerçekleştirmesi muhtemel gözüküyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Orta vadede izleyin

Soru: TAV’da yolcu sayısı durumu nedir? Kısa vadede yukarı hareket eder mi? Mesut ERKUL/İstanbul Cevap: TAV’ın Türkiye’de işlettiği 5 havalimanında yolcu sayısı 2015’te bir önceki yıla göre yüzde 8.8 artışla 90 milyon 582 bin 35 oldu. 2014’e göre yolcu sayısı yüzde 8 arttı. Hissede teknik olarak yön kısa vade için yatay. Orta ve uzun vadede işlem hacmindeki artışa paralel yukarı hareket edebilir.

KAP’tan takip edin

Soru: Borsada hisselerim var. Şirketler açıklama yapıyor. Ama bilgileri çoğu zaman sizin sayfanızdan öğreniyorum. Günlük nereden bakabiliriz? Can ATAKAN/İstanbul Cevap: Borsa İstanbul’da işlem gören şirketler hakkında bilgilere en sağlıklı ulaşacağınız adres Kamuyu Aydınlatma Platformu’nun internet sitesi (www.kap.gov.tr). Bu sitede günlük şirket açıklamaları da yer alıyor.

Hedefler açıklandı


Soru: Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nda yeni yıl hedefleri açıklandı mı? Mert ERDEM/İstanbul Cevap: Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, 2016’da devam etmekte olan ve geliştirilmesi hedeflenen projelerinde yaklaşık 11 bin adet bağımsız bölümün satışının yapılabileceğini, satışı beklenen söz konusu bağımsız bölümlerin toplam satılabilir alanının yaklaşık 1.5 milyon metrekareye ulaşabileceğini açıkladı. Ayrıca tüm bu bağımsız bölümlerin satış değerleri toplamının da yaklaşık 7.6 milyar TL olacağını tahmin etmekte oldukları ifade edildi. Şirketin net kâr öngörüsü ise 1.5 milyar TL olarak bulunuyor.

Uçuşlara ara verildi


Soru: Pegasus Hava Yolları’nda son açıklamalar nedir? Hakan HANCIOĞLU/İstanbul Cevap: Pegasus tarafından Rusya’nın mürettebat ve çalışanları için vize başvurularına cevap vermemesi nedeniyle Rusya uçuşlarının 13 Ocak’a kadar durdurulduğu açıklandı. Konuyla ilgili problemin ortadan kalkmasıyla birlikte uçuşların yeniden başlayacağı bildirildi.

Kısa vadede yön yatay gözüküyor

Soru: Yaprak Süt’te son güncel gelişmeler ve kısa vade için yön nedir? Erhan DERYA/İstanbul Cevap: Yaprak Süt toplam üretim kapasitesinin yüzde 30 oranında artırılmasına yönelik yenileme yatırımlarının yapılması kararına göre doğumhane ve kuru dönem hayvan barınağı inşaatının tamamlandığını açıkladı. Teknik olarak yön kısa vade için yatay.

Sermayede gerileme var

Soru: Bank Asya kâr rakamı açıklamış. Ayrıntılı bilgi verir misiniz? Galip ÜSTÜN/İstanbul Cevap: Bank Asya yılın son gününde ikinci çeyreğe ilişkin mali tablolarını yayımladı. Açıklanan sonuçlara göre yılın ikinci çeyreğinde bankanın solo net zararı 373 milyon TL olarak gerçekleşirken yılın ilk 6 aylık dönemindeki net zarar 379 milyon TL oldu. Bankanın toplam aktifleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 49 daralarak 10.6 milyar TL oldu. Kârlılıkta bilanço küçülmesi ve kredi kalitesine ilişkin karşılık ayırma baskısı göze çarpıyor. Bu çeyrekte vergi cezaları ve takip hesaplarına intikal etmemiş. Ancak ileride ödeme problemi yaşanabileceğini öngördüğü kredi riskleri için toplamda 229 milyon TL ilave karşılık ayrılmış görünüyor. Kredi portföyünde küçülme var. Bank Asya’nın takipteki krediler oranı yüzde 25 düzeyine yükselmiş. Yılın ilk yarısında gerçekleşen zararların etkisiyle toplam sermayesi 2014 yılsonuna kıyasla yüzde 22 düşüşle 1.338 milyon TL düzeyine geriledi.

Görüşmeler olumlu sonuçlandı

Soru: Serve Kırtasiye’nin sözleşmesi hakkında bilgi verir misiniz. Cihan USLUER/İstanbul Cevap: Serve Kırtasiye ile Türkiye genelinde Torku markalı ürünlerin satış ve pazarlamasını yapmakta olan Panek Ziraat Aletleri Dayanikli Tüketim Malzemeleri Otomotiv Yakıt Petrol Ürünleri arasında Torku markalı ürünlerin İstanbul Avrupa yakası Bogaz hattı bölgesinde satış ve dağıtımını yapmak üzere sürdürülen satış ve pazarlama bayilik görüşmeleri olumlu sonuçlandı. Bayilik sözleşmesinin imzalanmasına karar verildi. Açıklamalarla izleyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder