Tamer Heper Hem hukuki hem ahlaki görev
HABERİ PAYLAŞ

Hem hukuki hem ahlaki görev

Haberin Devamı

Annem altı sene sağlık sorunu yaşadı, neticede vefat etti. Tüm bakım ve tedavi masraflarını ben karşıladım. Şimdi bir kuruş desteği olmayan kardeşimden bu giderin yarısını talep etmek istiyorum, talep edebilir miyim? Y.B.

Hukukumuzda genel kural, herkes yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üst soyu ve alt soyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür. Elbette nafaka vermek burada bir sembol. Bunun içinde nafaka yani para verseniz de bu parayı kullanıp kendisine bakamayacaklar vardır. Annenizin durumu budur. Dolayısı ile para vermek yetmiyor bakım şart.

[[HAFTAYA]]

Bu halde de bir başka örnek var. Şayet bakım kurumları böyle muhtaç birine bakım yapıp da masraf etti ise bunu nafaka yükümlüsünden isterler. İsteme de mirasçı sıralamasına göre olmalıdır. Bu durumda da ilk sırada evlatlar vardır. Demek ki evlatların ana-babaya bakımı hem ahlaki hem de hukuki bir mecburiyettir. Dolayısı ile bence siz kardeşinizden yaptığınız masrafın yarısını talep edebileceksiniz. Kardeşiniz “Kendi isteğinle baktın, bu bir bağıştır” gibi bir savunma yapamayacak. Zira bu keyfe kalmış bir iş değildir bir mecburiyettir. Mecburiyet ise her iki evlat için de mecburidir. Dolayısı ile kardeşinizden talep edebileceğiniz bir miktar para olabilir görüşündeyim. Bu bir miktar para yaptığınız masrafın yarısı olabilir. Ancak bunları elbette fatura ile belgelemeniz gerekecektir. Elbette bu kabil olaylarda iş sadece para ile bitmez, bir hastaya bakmanın güçlüğü, çalışan birinin işini aksatması, ana-baba veya evlat gibi çok yakın birinin rahatsızlığından duyulan üzüntü birlikte değerlendirilmelidir. Ancak bunun parasal karşılığı elbette yoktur. Doğrusu, hastaya bakımı, nöbetleşerek yapmak, sıra ile bakmak varken, bir evladın evinde bu işe hiç karışmadan huzur içinde oturabileceğini de düşünemiyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder