Tamer Heper Henüz gençsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Henüz gençsiniz

Haberin Devamı

67 yaşında bir kadınım. Çocuğum yok, sadece kardeşlerim var. Zorla iki daire sahibi oldum. Şimdi bunların irtibatım olmayan kardeşlerime kalmasını istemediğimden hayır kurumlarına bağışlamak istiyorum. Noterde vasiyetname yapsam geçerli mi? Kardeşlerim itiraz edebilir mi? Aklım başımda, buna rağmen benden sağlık raporu istenir mi? Satsam yaşım itibarıyla hukuki engel var mı? Z.K.

Bu soru, toplumumuzun çok geniş kesimini ilgilendiren olaylardan birkaçını içeriyor. Hele bunlardan biri benim açımdan utanç verici, sırası gelince buna işaret edeceğim. Şimdi sırayla yanıtıma geçeyim. Okuyucum kendini yaşlı hissedip, sorusunu bu mantık içinde sormuş, oysa bana göre orta yaşlı, bu yaştaki birine yaşlı demek eski anlayış. Bu tamam, geleyim sorulara. Okuyucumun en yakını kardeşleri. Kardeşler ikinci derece mirasçılar arasında bulunur. Kardeşlerin mirasta mahfuz hissesi yoktur.

[[HAFTAYA]]

Bu durumda miras bırakacak olan, malından dilediği gibi tasarruf edebilir ve vasiyetname ile malvarlığını dilediğine bırakabilir. Vasiyetnameyi noterde yapabilir. Vasiyetname ya notere ifade edilerek ona yaptırılabilir veya evinde yazar, kapalı zarfa koyar ve notere saklanması için tevdi eder. Ancak, işin utanç verici yanı burada başlar. Noter kendisinden akıl sağlığı yönünde doktor raporu ister. Raporu getirmezse noter işlemini yapmaz. Bu yüz karası bir anlayıştır yani karşısındakini tabii hali ile akıl hastası görür, aksinin ispatını ister. Oysa aslolan, insanın aklı başında olduğunun kabulüdür. Noterlerin bu zihniyeti değişmelidir. Bunun savunması şudur: “Vasiyetname bırakanın ölümünden sonra mirasçılar dava açıp bunu yapanın akıl hastası olduğunu iddia eder, ben de sorumluluk altına girerim.” Bu düşünce yanlıştır, hiçbir noter bu nedenle sorumluluk altına girmez. Ancak böyle bir dava açılacak ise mesele vasiyetname lehdarı ile mirasçılar arasındadır. Mirasçılar miras bırakanın akıl hastası olduğunu iddia ediyor ise bunu ispat zorundadır. İşin daha da ilginç bir yanı var, vasiyetname yapan doktor raporu alsa ve notere sunsa bile, vasiyetnamenin iptali talebi ile dava yine de açılabilir ve davaya bakan mahkeme, davacının talebi ile ölen kimsenin akıl sağlığı konusunda adli tıptan bilgi ister. Ancak vasiyetnameyi yapan kişi, kendisinden sonra ihtilaf çıkarsa elde belge bulunsun diye kendi iradesi ile rapor alıp vasiyetnamesine ekleyebilir ancak zorla değil. “Bu yaşta daire satabilir miyim?” sorusu bile iç acıtıcı! Niye satamayasınız? Bu yaşta her hukuki işlemi yapabilirsiniz. 90 yaşında bile olsanız, akıl hastalığınız yoksa her tür işlemi yapabilirsiniz. Ne yazık ki özellikle resmi kurumlar, insanların aklına “Sen belli yaştan sonra akıl hastasısın, işe yaramazsın” fikrini soktu. Bu nedenle utanç duyuyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder