Tamer Heper Her borçlu hapse girmez
HABERİ PAYLAŞ

Her borçlu hapse girmez

SORU: Çeşitli bankalara ve telefonuma epey borç bindi. Şimdi altından kalkamıyorum. En büyük endişem borç nedeni ile hapis yatmak. Böyle bir risk var mı? A.L.

Okuyucumun sorusunu soran birçok mektup var elimde. Peki bu soruların birikmiş olması neyi gösteriyor? Bir tek şeyi; millet borç içinde yüzüyor. Peki vatandaş niye borçlu? Maddi imkanı iyi olsa borçlanır mı?

[[HAFTAYA]]

Elbette borç bu kadar yaygın hale gelmez, demek ki vatandaş hal-i refahta değil yani maddi sıkıntı içinde. Yaşayabilmek için karnının doyması, asgari ihtiyaçlarını karşılaması lazım. Ama görüyorum ki olmuyor. Mecburen borçlanıyor.

Haberin Devamı

Bu mesele birkaç vatandaşın borç yapma meselesi olmaktan çıkmış, sosyal bir mesele olmuştur. Elbette bunda işsizliğin rolü büyüktür. Ne yazık ki bir türlü sanayi devrimini yakalayamadık.

Yatırım, üretim, istihdam üçgenini kuramıyoruz. Kamudan maaş alanları da enflasyona ezdiriyorsak, sonucun bu olacağı tabiidir. Peki bu vatandaşlar borç nedeni ile teker teker hapse mi girecek?

Bazı şartlarla girmeyecek. Şayet aleyhlerine bir icra takibi yapılır ve bu borç ödenemezse bu husus tek başına hapse girme sebebi değil. Şayet bu borç için ödeme taahhüdünde bulunur da taahhütlerini yerine getirmez, yani taahhüt ettikleri tarihte borçlarını ödemezlerse işte o zaman hapse girme riski vardır.

Onun için taahhütte bulunan borçluların borçlarını taahhüt ettikleri tarihte ödemeleri şarttır. Bir de icra takibine muhatap olanlara gönderilen ödeme emrinde ‘mal beyanında bulun’ ibaresi vardır.

Bunu da doğru olarak yerine getirmekte yarar vardır. Malı olmayan biri mutlaka bir mal bildirmek zorunda değildir, hiç malı yoksa bu yönde beyanda bulunup, nasıl geçindiğini ifade etmesinde yarar vardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder