Tamer Heper Herşey yarı yarıya
HABERİ PAYLAŞ

Herşey yarı yarıya

Eşimin babası vefat ettiğinde miras kalan daire 1/4 anneye tek çocuk olduğu için eşime 3/4 hisse olarak kalacakken, eşim tescil sırasında 1/4 hisseyi annesine devredip gayrimenkule yarı yarıya hissedar oldular. Sonra, anne evlilik dışı bir çocuk doğurdu. Şimdi annenin vefatı halinde anneye ait pay nasıl bölüşülecek? G.U.

Şimdi eşinizin annesinin ölümü halinde iki mirasçısı var, biri eşiniz, diğeri evlilik dışı doğan çocuk. Evlilik dışı da doğmuş olsa, çocuğu doğuran kadın annedir. Yani baba gibi tanıma veya evlatlığın hüküm altına alınması gibi hukuki işlemler gerekmez.

Haberin Devamı

Çocuk annenindir, yani sizin kardeşiniz. Bu durumda, ikinci çocuğun babası, kadının resmi nikahlı eşi olmadığı için mirasta paya sahip değildir.

Bu durumda da kayınvalidenizin iki mirasçısı vardır. Biri eşiniz, diğeri evlilik dışı doğan çocuktur ve eşit paylara sahiptirler. Yani: Miras sadece bahse konu daire ise eşiniz bu dairenin yarısına sahipti, diğer yarısı annesine aitti.

Paylaşıma bu yarı katılacak. Bu yarı iki paya bölünecek, bir payı eşiniz, diğer payı evlilik dışı çocuk alacak. Yani eşinizin bu daire üzerindeki hissesi 3/4 olacak, evlilik dışı doğan çocuk ise 1/4 paya sahip olacak.

Siz konuyu sadece bir daireye indirgediğiniz için ben de sadece daire konusunda yanıt verdim. Şayet kayınvalidenizin başka malvarlığı mesela bankada parası varsa, bunlar iki kardeş arasında eşit olarak pay edilecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder