Tamer Heper Hesabın ne çıkacağı bilinmez
HABERİ PAYLAŞ

Hesabın ne çıkacağı bilinmez

Bir kaza sonucu babam bir kişinin ölümüne neden oldu. Ölenin mirasçıları 100 bin TL’lik maddi manevi tazminat davası açtı. Babam emekli biri. Ölen orta yaşlı. Bu durumda babam kaç lira tazminata mahkum edilir? İ.H.

Böyle bir soruya yanıt vermek mümkün değil, bunu peşinen söylemeliyim. Size bu konuda rakam vermeye kalkan olursa da bu yanlıştır itibar etmeyin. Niye rakam verilemez söyleyeyim. Böyle bir kaza sonucu ölümde iki kürlü tazminat söz konusu olur; biri maddi, diğeri manevi. Maddi tazminatın içine ölenin bu kaza sonucu ölene kadar yaptığı masraf ile cenaze masrafları girer.

Haberin Devamı

Bunun içinde bir de destekten yoksun kalma nedeni ile ödenecek tazminat vardır. Yani ölenin yakınları, bu kişi ölene kadar ne masraf yaptılar ise bunu isteyecekleri gibi bir de ölen yaşasaydı ne süre ile ne kadar kendisinden yararlanılacaktı bunun hesabını yaptırıp tazminat olarak isteyeceklerdir. Dolayısı ile ölenin gelir durumu, ölenin yakınlarına yapabileceği katkı, bu yakınlarının maddi imkanları hep bu hesabın içine girer ve bu hesap biraz da hayalidir. Örneğin bu vatandaşın daha 70 sene yaşayacağı farz olunur. Bunun garantisi mi var? Hayır ama öyle kabul edilir.

[[HAFTAYA]]

Daha on sene çalışıp yakınlarına destek olacağı kabul edilir. Bakalım öyle mi olacaktı, belki yarın çalışma hayatını bırakacaktı, değil mi? İşte bunları yani geleceği bilemediğimiz için hayali bir hesaplama yapılır. Dolayısı ile bu hesaplamayı yapmak öyle gelişigüzel bir rakam ortaya atmakla olmaz. Sonra bu rakamdan ölenin olaydaki kusur oranı kadar indirim yapılır. İkincisi manevi tazminat.

Bu da bu kişinin ölümü ile acı çekenlere ödenir. Ölenin hayatta annesi ve babası varsa acı çekenler bunlardır. Evli ve çocuklu ise bunlara aile fertleri de katılır ve üstelik manevi tazminatın rakamsal olarak bir hesabı yoktur. Hakimin takdirine kalmıştır. Onu önceden tahmin etmek hiç mümkün değildir. Dolayısı ile sizler olayla ilgili bilgi ve belgeleri mahkemeye sunun ve sonucu bekleyin, size söylenecek rakamlara da itibar etmeyin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder