Tamer Heper Hilenin ispatı zor
HABERİ PAYLAŞ

Hilenin ispatı zor

Babamızdan 12 dekar tarla kalmıştı. Mirasçısı da annem ve evladı olan bendim. Şimdi annem de vefat etti ve vefatı ile öğrendim ki yeğenlerimiz 85 yaşındaki annemin elinden hile ile aldıkları vekaletname ile anneme düşen tarlanın yarısını satmışlar, gerisini de kendileri kullanmış. Şimdi bu tarlayı geri alabilirmiyim? ? İ.K.

Önce işin doğru olanını söyleyeyim. Bir kimse, birinden vekaletname alarak her türlü hukuki işlemi yapabilir. Gayrimenkuller için de bu geçerlidir. Yani vekaletname alarak bir gayrimenkul alınıp satılabilir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Bunun için verilecek vekaletnamenin özel bir şekli vardır, bu şekil aranır. Ancak şimdi söyleyeceğim sadece gayrimenkul alım satımı için değil, genel bir kural. Hukuki bir işlem, hata, hile veya korkutma ile yapılmışsa geçersizdir. Şimdi siz hileden bahsediyorsunuz. Olayınızda gerçekten hile varsa bu işlem de geçersizdir ve iptali gerekir. Ancak olayın yumuşak karnı şu: Hilenin ispatı zordur. Hele hele ölmüş biri ile yapılan bir sözleşme veya vekalet ilişkisinin hileye dayandığını ispat bayağı güçtür. Sizin olayınızın benzeri olaylarda daha çok vekalet verenin yaşı nedeni ile akıl sağlığının yerinde olmadığı iddia olunur. Bu dahi kolay ispatlanacak bir husus değildir. Zira minareyi çalan kılıfını hazırlar ya işte o misal, vekalet alanlar bir de akıl sağlığı konusunda doktor raporu almıştır. Şimdi vekalet veren öldükten sonra da bunun aksini ispatta güçlük çekilir. Anlattıklarım moralinizi bozmasın. Önce bir meslektaşımla işbirliği yapın, zira ortada hile ile alınmış bir vekaletname olsa da buna dayanarak satın alan bir de üçüncü kişi var. Bu kişinin olaydaki rolünün de gözönünde bulundurulması gerekecek. Dolayısı ile işiniz iki satırla anlatılacak kadar kolay değil. Bir meslektaşımın yardımı olmadan herhangi bir hukuki girişimde bulunmamanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder