Tamer Heper Hükmi şahsiyeti yok
HABERİ PAYLAŞ

Hükmi şahsiyeti yok

Bizim sitenin yönetim kurulu ihtiyaç halinde kullanmak üzere 20 bin TL banka kredisi kullanmak istiyor. Bu mümkün mü? Buna karşı bizler sorumlu olacak mıyız? Y.A.

[[HAFTAYA]]

Bankalardan kredi kullanmak için ya hakiki şahıs veya hükmi şahıs olmak lazım. Hakiki şahıs bildiğimiz insan, hükmi şahıs ise ticari şirketler, kooperatifler ve bunun gibi yasal kuruluşlardır. Bunların dışındaki isimler hükmi şahsiyet değildir. Örneğin bir ticari kuruluş olduğu halde adi ortaklık bile bir hükmi şahsiyet değildir. Dolayısı ile bir binanın veya bir sitenin yönetim kurulunun da hükmi şahsiyeti yoktur. Yönetim kurulu veya yönetici alacak konusu olduğu zaman dava açabilir veya kat malikleri kurulu kararının iptali talep olunarak dava açılacak ise davalı olarak gösterilebilir. Bunlar bir hükmi şahsiyetin varlığı gibi algılanabilir ama bunlar, yöneticinin veya yönetim kurulunun bir hükmi şahsiyet olması nedeni ile olmaz.

Haberin Devamı

Bunların olabileceği yönünde yasada açık hüküm vardır onun için bu işlemleri yapabilir veya davada hasım gösterilebilir. Dolayısı ile bir banka, hükmi şahsiyeti olmayan bir site yönetim kuruluna kredi vermez. Ancak cesur bir yönetici çıkar da kendi adına kredi alıp bunu sitede kullanırsa ona karşı bir şey diyemem sadece ‘cesaret’ derim. Ancak benim de size sormak istediğim bir soru olur. Madem ki sitenizin 20 bin TL gibi bir paraya ihtiyacı var, acaba bu bağımsız bölüm maliklerinden niye talep edilmez de, bir de yok faiz gibi yok dosya masrafı gibi ilave giderler gözönüne alınmadan doğrudan banka kredisi olarak düşünülür?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder