Tamer Heper Hukuki el atma olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Hukuki el atma olabilir

Bir evim var, yıkıp yeniden yapacağım. Belediye bu yeri otopark alanı olarak ayırmış, bize izin vermiyor. Tam 15 senedir bizi bekletiyor. Belediyenin Buna hakkı var mı? Ne yapabilirim? N.B.

Belediyelerin, vatandaşın kendi gayrimenkulünden istifadesini engelleyen bu tür tutumları bir nevi el koyma. Siz maliksiniz ama gayrimenkulden istifade edemiyorsunuz.

[[HAFTAYA]]

Bu durum, sanki el konmuş ama size parası ödenmemiş gibi algılanmalıdır. Dolayısı ile vatandaşın zararı vardır ve tazmini gerekir. Bu tazmin farklı bir tazmindir. Belediye bu yerden yararlanmanızı fiilen engelleyebilirdi, ne yapardı? Örneğin kamulaştırmadan yol geçirirdi. Bu, ‘fiili el koyma’ olurdu. Bugün hukuki olarak el koymuş. Peki bunun tazmini yok mu? Var. Bunu aynen kamulaştırma gibi düşünün ve kamulaştırma bedelinin tahsili talebi ile dava açın. Davada gayrimenkulün mülkiyetinin ilgili belediyeye devri ile kamulaştırma bedelinin hüküm altına alınmasını talep edin. Ancak böyle bir davada muhtelif savunmalarla da karşılaşabilirsiniz. İlk aklıma gelen “Bu yerde bir bina olduğu ve binadan istifadenin sürdüğü” savunması olabilir. Tabii ki bu da düşünülecek bir husustur, o zaman binanın durumu, kullanılamaz harap ise bu yönü tartışılır hale gelebilir. Yani bir hukuki ihtilaftır, karşılıklı hukuk mücadelesidir. Sonuç kesinlikle şöyle olur denilemez ama böyle bir hakkınızın bulunduğunu bilin ve elbette yine tavsiyem böyle bir davayı bir meslektaşımın yardımı ile yürütün.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder