Tamer Heper İflas riski var
HABERİ PAYLAŞ

İflas riski var

Bir anonim şirketin ortağıyım. Müşteri ile ilgili olarak üstlendiğimiz bir işin gecikeceği kuvvetle muhtemel. Bu halde de önümüze bir tazminat konusu gelecek. Ben ise bu olayla ilgili sözleşmede şirketin kefiliyim. Bu tazminat konusu bana da yansıyabilir. Böyle bir durumda benim dışımda eşim veya çocuklarımın malvarlığı riske girer mi? B.Z.

Sizin şirketiniz tazminat ödeme durumuna gelirse ve siz müteselsil kefil iseniz bu borç için size de başvurulabilir. Ancak kefalet konusuna dikkat çekmek isterim. Şayet kefaletiniz müteselsil kefalet ise durum böyle. Şayet sadece ‘kefil’ olarak imzaladıysanız bu adi kefalettir ve ancak şirket aleyhine yapılan takipler sonuçsuz kalırsa size başvurulabilir.

Haberin Devamı

Şayet sizinki müteselsil kefalet ise size başvurulabilinir. Sizin malvarlığınıza başvurulabilinir ama bu borçtan eşiniz veya çocuğunuz sorumlu değildir. Onların malvarlığına başvurulmaz. Dolayısı ile onların varlığı risk altında değil. Tabii siz şirketinizin borçlandığından değil, borçlanma ihtimalinden söz etmişsiniz. İşin en güzeli bu borcun doğmamasıdır. Zira şirket borcunu ödeyemeyecek duruma düşerse gündeme iflası da girebilir ki bir şirket için iflas kararı verilmesini pek istemeyiz. Çoğunlukla alacaklılar, bir şirketten tahsilatı baskı ile yapma gereği duyduklarında şirket aleyhine iflas yolu ile icra takibi yapmaktadırlar. Bu hususu aklınızdan çıkarmayın. Hatta bu hususu ortaklarınızla gözden geçirin ve hep birlikte yasal önlem almayı, tazminata gerek kalmadan olayı sulhen bitirmeyi düşünün derim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder