Tamer Heper İflasın ertelenmesi ne demek?
HABERİ PAYLAŞ

İflasın ertelenmesi ne demek?

Haberin Devamı

Bir şirketten alacağım vardı. Alacaklarım zamanında ödenmedi ve birikti. Şimdi icraya vermek istiyorum, bana iflas erteleme kararı aldıklarını söylüyorlar. Bu ne demek, iflas etti mi etmedi mi? Ben alacağımı alamayacak mıyım? M.L.

Doğrusu size ‘Alacağınızı alamazsınız’ gibi kestirme bir yanıt veremeyeceğim, bunun aksini de söyleyemem. Çünkü bu iflasın ertelenmesi meselesi bayağı karışık bir konu. Şöyle: Normal şartlarda bir şirket, borçlarını ödeyemez hale gelince iflas eder. İflas kararını mahkeme verir. İflas eden şirket için iflas masası kurulur, alacaklılar kendilerini buraya kaydettirir, şirket mal varlığı satılır, alacaklılara hisseleri oranında ödeme yapılır. Ancak yaklaşık on yıl önce yeni bir sistem devreye girdi; iflasın ertelenmesi.

[[HAFTAYA]]

Bir şirket mahkemeden iflasın ertelenmesi talebinde bulunur, ortada iflas kararı falan yoktur. Mahkemeye bir iyileştirme planı sunulur ve “İflas erteleme kararı verirseniz, bu plan dahilinde şirket kurtulacaktır, dolayısı ile iflas etmeyelim, erteleyelim” anlamında bir açıklama yapılır. Mahkeme bilirkişi tayin eder ve bu planın gerçek olup olmayacağını araştırır, bir yandan da şirketin yönetimini kayyuma devreder. Bilirkişi mahkemeye rapor verir, plan uygulanırsa bu şirket kurtulur anlamına bir rapor gelirse iflasın ertelenmesine karar verilir.

Sizin sorunuza gelince... İflas erteleme kararı verilirse artık şirket aleyhine icra takibi yapılamaz, yani şirket artık borçlarını ödemez. Bunun nereden nereye kadar olacağı, mahkeme kararında belirtilir. Örneğin elime gelen bir kararda, şirketin kira bedellerini dahi ödememesine karar verilmiştir. Bu karar aslında bir yıl için verilir ama önce dava sürüyorken tedbir olarak verilir, dava bir yıl kadar sürse, bir yıl da erteleme kararı vardır. Sonra yılın sonunda birer yıllık olarak dört yıl daha uzatılabilir yani alacaklar beş yılın sonuna altıncı yıla ertelenir. Bunun sonucunda şirket belini doğrultamazsa iflasına karar verilir. İşte sizin alacağınızın macerası da budur. Artık alabilir misiniz, alamaz mısınız siz karar verin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder