Tamer Heper İhtimaller çeşitli
HABERİ PAYLAŞ

İhtimaller çeşitli

Bir apartmanın zemin katında oturuyorum. Uzun yıllardır aylık 20 TL aidat ödüyorum. Ancak şimdi asansörler yenilenecekmiş, bu nedenle bizden 500 TL isteniliyor. Bu rakam üst katların yarısı. Acaba bizim üst katlar gibi aidat ödememiz veya asansöre ait gidere katılmamız yasal mı? S.T.

Ben 43 sene bu işlerin içindeyim, aylık 20 TL’lik bir aidata henüz rastlamadım. Keşke tam adresini yazsaydınız, bir ihtimal oralara taşınmayı düşünürdüm! Peki, önce gelelim aidatınıza.

Sonra asansörünüze: Aidatların nasıl toplanacağı, esaslarının ne olacağı yönetim planında yazar. Bu yönetim planında gösterilen esaslara uyulmak kaydı ile her sene bir işletme projesi yapılır ve bu işletme projesine tabi olarak aidat toplanır. Sizin için toplanan aylık 20 TL (şayet bir yazım hatası yapmadı iseniz) çok düşük bir meblağdır.

Haberin Devamı

Genel olarak söylemem gerekirse toplanacak aidat veya genel giderler alt kat veya üst kat ile ölçülmez, bağımsız bölümlerin arsa payı ile ölçülür. Bazı zemin daireler proje gereği üst katlardan daha geniş alanı kaplayacak, önünde veya arkasında olabilecek geniş bahçeden istifade edebilecek şekilde inşa edilirse, bu hali ile de değeri yüksek olabileceğinden arsa payı da büyük olabilir ve üst katlardan daha çok aidat ödeyebilir.

Dolayısı ile bağımsız bölümlerin rayiç değeri ve arsa payı bilinmeden “Sizin aidatınız daha düşük olmalı” diyemeyiz. Bu konuda yönetim planının incelenmesinde yarar var.

Gelelim asansör giderine. Bunun için karar vermeden önce yine yönetim planına bakmak şarttır. Zira çoğu binada asansörler için özel hüküm getirilmektedir. Bir kısmında zemin dairelerin asansör giderine katılmayacağı hükmü vardır.

Zira zemin dairelerin asansörü kullanma ihtiyacı yoktur. Bazı binaların yönetim planında zemin dairelerin asansör giderine yarı nisbetinde iştirak edeceği hükmü vardır. Mantık, üst katlara çıkma ihtiyacı olduğunda onların da asansörü kullandığı yönündedir.

Bazı binalarda tam iştirak öngörülmüştür, zira asansör binaya değer katan bir tesistir ve bu değer katmadan zemin katlar da istifade eder... İşte sizin binanızda da asansöre katılımınız konusunda karar verebilmek için yönetim planınıza bakmak şarttır. Yönetim planında bu konuda hiç hüküm yok ise bu halde arsa payı oranında gidere

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder