Tamer Heper İhtimaller muhtelif
HABERİ PAYLAŞ

İhtimaller muhtelif

Mart ayında bir ev kiraladık. Evin penceresinde muhtemelen ‘kiralık’ levhasından kalma bir iz vardı, kiralayana evin satılık olup olmadığını sorduk, kendisi bize bir ara nakdi sıkıntı çektiğini, bunu banka kredisi ile atlattığını bu nedenle de satıştan vazgeçtiğini söyledi, biz de evi tuttuk. Yeni evli olduğumuz için tüm eşyamızı bu eve göre düzenledik. Ev sahibi geçen gün bizi aradı, evi sattığını söyledi. Şimdi ben evden taşınsam, bu eve uygun yapılan eşyamın büyük bir kısmı zarara uğrayacak, bir de taşınma masrafı gerekecek. Bunları ev sahibinden isteyebilir miyim? M.K.

Haberin Devamı

Sizin kira sözleşmeniz bir yıllık, bir yılın sonunda yani Mart 2016’da son bulacak. Dolayısı ile bu tarihte son bulan bir sözleşme için sözleşmenin feshi davası açmak mümkün. Böyle bir dava açıldığında da şayet tahliye kararı verilecek ise herhangi bir tazminat ödenmez. Sizin durumunuzda biri için, yani gayrimenkulün satılma riski olduğu anlaşıldığında ve kiralayandan da sözlü olarak ‘satmayacağım’ taahhüdü alındığında kira sözleşmesinin uzun süreli yapılmasında ve sözleşmenin ‘özel hükümler’ bölümüne sizi teminat altına alacak madde eklenmesinde yarar vardı.

Şimdi daire satıldı, siz yeni malike muhatapsınız. Karşınızda iki ihtimal var. Ya yeni malik bu yere ihtiyacı yoktur, yatırım amaçlı almıştır, bu halde sizin tahliyenizi istemez, siz oturmaya devam edersiniz veya kendi ihtiyacı için almıştır.

Şayet kendi ihtiyacı için aldı ise ve kendisi oturacak ise bu yılın Mart ayında sizin aleyhinize tahliye davası açacaktır. Tahliye davası açtığında da mahkemede bu yere ihtiyacı bulunduğunu ispat etmek zorundadır.

İspat edemez ise davası reddolur. İspat ederse tahliyenize karar verilir. Şayet gerçekten ihtiyacı var ise dava açması için üç ay var, dava süreci de yaklaşık bir yıl. Dolayısı ile en az 15 aylık bir dönem dava süreci. Bu durumda gerçek ihtiyaç sahibi olan malik kiracısına zararını tazmin ederek erken tahliyeyi sağlayabilmektedir. Dolayısı ile de bu yolla sizin zararınız karşılanmış olabilmektedir. Yani bugün karşınızda muhtelif ihtimaller var ve bunların değerlendirmesini yapıp ona göre davranmalısınız.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder