Tamer Heper İki ihtimal var
HABERİ PAYLAŞ

İki ihtimal var

Haberin Devamı

Kardeşlerimden biri miras olarak kalan malların ortaklığının giderilmesi için dava açtı. Biz diğer kardeşler ve annem bu malların satılmasını istemiyoruz. Bunu önlemek için ne yapabiliriz? S.D.

Ortaklığın giderilmesi davasında sonuç iki türlüdür. Ya ortak mal ortaklar arasında paylaştırılır ya da mal satılır parası paylaştırılır. Şayet hukuki olarak paylaşılması mümkün ise önce bu yola başvurulur. Paylaşılması mümkün değil ise satılarak parası paylaştırılır. Hukuki olarak paylaşılması mümkün olmayan şey nedir?
Örneğin mesken olan bağımsız bölüm ortaklar arasında paylaştırılamaz. Yani bir dairenin iki odası bir ortağa mutfak ve banyosu bir ortağa verilemez. Bir arsa da, minumum parsel alanları oluşturulamıyor ise bölüştürülemez. Bunlar satılırak parası bölüştürülür. Bir ortak ortaklığın giderilmesi davası açtığı takdirde bunun reddi mümkün değildir.
Bu durumda iki şey söylenebilir. Birincisi ortak olunan gayrimenkul arsa ise ve satışı sureti ile ortaklık giderilecek ise ihaleye atılmak ve burayı satın almak mümkün, tabii bu maddi imkan meselesi. Ortaklığın giderilmesi istenilen yer apartman ise bu halde de kat mülkiyeti tesisi sureti ile ortaklığın giderilmesini talep mümkün.
Bu halde apartman satılmaz, kat mülkiyeti kurulur ve daireler ortaklar arasında paylaştırılır. Bu da satılmayı engeller.

Nakil gayrıinsani
Yakınlarımdan biri cezaevinde tutuklu. Duruşmaya getirildiğinde cezaevi aracından neredeyse hasta olarak indiriliyor zira cezaevi aracı son derece sağlıksız. Bunun bir başka çözüm yolu yok mu? L.Y.

Doğrusu ben kendimi bildim bileli cezaevi nakil araçları bu şekilde ve evet tespit ettiğiniz gibi son derece gayrıinsani. Ben bu hususu yıllar önce yine köşemde konu etmiştim ve mevcut cezaevi araçları ile naklin ikinci bir ceza olduğunu yazmıştım. Dört tarafı kapalı hava alma ve çevreyi görme imkanından yoksun, tepede dört parmak genişliğinde bir aralık mevcut (buna pencere denilemez) tutuklular bu araçlarla zamanı geliyor kilometrelerce yol kat ediyor. Nitekim böyle bir nakil sırasında tutuklular yanarak öldü.

Demek ki tutuklunun bu araç içinde hayati tehlikesi de var. Her şeyden önce tutuklunun ve hükümlünün insan olma vasfını her zaman düşünmek şarttır. Onlar için de asgari konfor düşünülmelidir. Üstelik dört bir yanı kapalı, havasız ve iklim şartlarına açık araçlarla seyahatten sonra bu insanların rahatsız olacağı ve rahatsız halde de sağlıklı savunma yapamayacağı kesindir.

Yani sonuç olarak bu araçlar savunma hakkını da zedelemektedir. Bu araçlar artık çağ dışıdır. Günümüzde kaçmaya karşı önlem alınmış ancak camı, penceresi ve yaşam şartları oluşturulmuş araç temini hiç de zor değildir. Bu husus göz ardı edilmemelidir, bu araçlar ülkemize yakışmıyor. Unutmayalım adalet herkes için lazım. Bu da adaletin bir parçasıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder