Tamer Heper İki ihtimalden biri
HABERİ PAYLAŞ

İki ihtimalden biri

Halam, babama fındıklığını satmış ama tapu vermemiş. Bir kağıt üzerine fındıklığı sattığını, babam da aldığını yazmış. Bedel belirtmişler, muhtar da mühür basmış. Ama bugün muhtar da ölü. Babam öldü, şimdi bizler bu kağıt ile fındıklığı alabilir miyiz? Halam, verin paramı alın diyor ama parasını o zaman almıştı. M.K.

Olaya iki cepheden bakmak gerekecek: Birincisi şayet babanızın bu sözleşmeyi yaptığı tarihte bu fındıklık henüz kadastro görmemiş, tapu kütüğüne işlenmemiş bir arazi halindeyse bu yapılan sözleşme geçerliydi ve babanız bu yerin maliki olmuştu. Dolayısı ile dava açmak mümkün. Ancak bu sözleşme üzerindeki muhtar mührünün önemi yok.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Bu mühür olsa da olur olmasa da. İkinci cephe, bu sözleşme yapıldığında bu yerden kadastro geçmiş, tapu kütüğüne kaydolunmuşsa bu sözleşme geçerli değil babanız bu yerin sahibi olmamış. Gayrimenkuller bu şartlarda ancak tapudan alınıp satılır. Başka satış türü yoktur. Satış vaadi sözleşmesi diye bir sözleşme vardır, bu bir vaattir. Ancak sözleşme noterde yapılmalıdır, bu şekil şartıdır. Sizin olayda bu sözleşme muhtarda yapılmış. Yani satış vaadi olarak kabul etsek dahi geçerli değildir. Yani dava açmakla tescili talep edemeyeceksiniz. Ancak ödenen paranın iadesini talep edebileceksiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder