Tamer Heper İki tür karar var
HABERİ PAYLAŞ

İki tür karar var

Haberin Devamı

Altı ay kadar önce bir bankadan kredi kullandım. Benden dosya masrafı adı altında yaklaşık 2000 lira para kestiler. Bunlar yasal değil ise geri alabilir miyim? T.H.

Size iki cepheli yanıt vereceğim. Birinci cephe benim görüşüm, ikinci cephe ise uygulama. Önce benim açıklamam. Herhengi bir kişi birine ticari bir nedenle borçlanıyor ise bunun karşılığında mal veya hizmet alıyordur. Olayınıza baktığınızda sizin borcunuz bankadan aldığınız kredinin karşılığıdır. Kredi ile birlikte faizini borçlandınız, bu tamam. Bunun yanında masrafların da size ait olduğu karar altına alındı ise -ki bu da karar altına alınmıştır- bu halde de yapılan masrafları ödeyeceksiniz.

[[HAFTAYA]]

Peki dosya için 2000 lira masraf mı yapıldı? Hayır. Ne yaparsanız yapın 2000 lira masraf çıkmaz. Bu halde sizden masraf alabilmesi için bankanın masrafı belgelemesi gerekir. Dolayısı ile iş mahkemeye yansıdığında hakim masrafa ait belgelerin toplanmasına ve yapılan gerçek masrafı borç kabul edip fazlasının iadesine karar vermelidir. Şimdi de tatbikat: Tatbikat bu günlerde netleşmiş değil. Bazı mahkemeler benim yukarıdaki açıklamam çerçevesinde karar verirken bazıları “Sözleşmede masraf olarak alınacak para belirtildiği için bu para banka tarafından alınacaktır” gerekçesi ile iade talebini kabul etmemektedir. Şu an bu iki görüşten biri netleşmedi. Dolayısı ile Yargıtay tarafından bu husus netleşene kadar kısa bir süre bekleyeceğiz. Ancak benim umudum, yukarıda açıkladığım biçimde sarf belgesi kadar masraf alınması gerektiği yönünde olması yönündedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder