Tamer Heper İkinci imkanı kullanın
HABERİ PAYLAŞ

İkinci imkanı kullanın

Haberin Devamı

Binanın zemin katı dükkan. Üstündeki dairenin dükkan üstü teras diyebileceğim geniş balkon, daire geriden başlıyor. Ancak daire sahibi bu terası kapattı. Ben belediyeye başvurdum, gelip baktılar, kaçak olduğunu tespit ettiler, yasal sürecin başladığını bildirdiler. Ancak endişem, belediyeden birilerini bulup bu işi tavsatabilerler mi, ben bu durumda ne yapabilirim? Ü.A.

Birinci soruya çok güldüm, okuyucum buralara uzaydan mı geldi acaba, tavsatma sorusu da sorulur mu? Hele hele iki ay sonra seçimlerin olduğunu hatırlatsam okuyucum acaba ne düşünür. O soruyu geçelim. Geleyim ikinci soruya. Konu açıldıkça tekrar ederim, bu işlerde iki mevzuat gündeme gelir, biri belediye mevzuatı. Bu mevzuatla ilgili geniş açıklamayı yukarıda yaptım.


[[HAFTAYA]]

İkinci imkan mahkemeye başvurmak. Kat Mülkiyeti Kanunu projeye aykırı yapılan her iş mahkemenin müdahalesine imkan verir. Yani siz dava açacaksınız ve yapılan bu ilavenin eski hale getirilmesini talep edeceksiniz. Son günlerde bu ve benzer müdahalelerin, binada üçte iki oyla alınan kararla yapılabileceği yönünde görüş var. Bu görüş 2007'deki yasa değişikliğinden sonra ortaya çıktı, çünkü yasaya hukuka yakırı bir madde sokuldu. Ortak alana müdahale için üçte iki oy yeterli anlamına bir cümle sokuldu. Ancak bu üçte iki oy sizin olayınıza uygulanamaz.

Gerekçesi de şudur: Binalardaki tasdikli proje kamu düzeni ile ilgilidir. Yani projeye uygunluk vazgeçilemez bir husustur. Kaç oy bulursanız bulun, projeye aykırı iş yapamazsınız. Binada bir değişiklik geriyor ise tadilat projesi yapar, belediyeden tasdik ettirirsiniz ve değişikliği yaparsınız. Ancak tadilat projesinin tasdiki için de tüm kat maliklerinin imzası aranır. Bu durumda, tüm kat maliklerinin ortak malı olan, ortak alanlara haksız müdahale mülkiyet hakkına tecavüzdür, hukukun prensiplerine aykırıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder