Tamer Heper İkinci ödememe yeni suç
HABERİ PAYLAŞ

İkinci ödememe yeni suç

Haberin Devamı

Taahhüdü ihlal nereni ile hakkımda açılan dava üç aydan daha geç açıldığı için düştü. Yeniden dava açıldı ceza verilebilir mi? B.G.

Taahhüdü ihlal nedeni ile verilen cezalar tazyik amaçlıdır. Diğer okuyucularım için kısa bir açıklama yapayım. Bir icra takibi sonrası borcunu taksitlerle ödeme teklifinde bulunan borçlunun teklifi alacaklı tarafından kabul edilir ise ve borçlu borcunu taahhüt ettiği sürelerde ödemezse 3 aya kadar hapis cezası alabilir. Bu hapis cezası sair suçlarda olduğu gibi mutlaka çektirilen bir ceza olmayıp, o taksit ödendikten sonra infaz başlamadı ise hiç çektirilmez, başlanıldı ise ödeme ile kesilir.

Bir borç için verilen toplam ceza üç ayı geçemez. Okuyucum bir taksit ödememiş. Bu ceza verilmesini gerektiren bir durum. Ancak cezalandırma talebi üç ay içinde yapılmalıdır. Öyle anlaşılıyor ki şikayetçi bu üç ayı geçirmiş.

Bu nedenle kendisine ceza verilmemiş. Ancak taksitlerden birini daha ödemezse yeniden takip yapılabilir ve hapis cezası verilebilir. Ancak bu borç için uygulanacak hapis cezası taksitlerden kaçı ödenmezse ödenmesin toplam üç ayı geçemez.

Okuyucumun sorusunda çok açık olmayan husus şu: Birinci taksidi ödemedi, şikayet süresi geçti, dava düştükten sonra aynı taksit için yeniden şikayet yapılabilir mi? Hayır, yapılsa bile değerlendirilmez. Şayet okuyucum “İkinci bir taksidi ödemedim bu hali ile ceza alır mıyım?” diye soruyor ise ödemediği taksit için ikinci bir süre başlamıştır. Alacaklı üç ay içinde başvurursa bu başvuru değerlendirilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder