Tamer Heper İlginç bir madde var
HABERİ PAYLAŞ

İlginç bir madde var

Haberin Devamı

Bir gayrimenkulün beş ortağı var. Bunlardan ikisinin hissesi üzerine haciz konulmuş. Bunların haciz bedelini ödeme güçleri de yok. Biz yani borçsuz ortaklar bu yer üzerinde tasarrufta bulunmak istiyoruz. Haciz buna engel midir? Nasıl bir davranış içinde olmalıyız? C.K.

İşte ortaklık bunun için zordur. Bir ortağın peşine takılıp gidilir. Gayrimenkul hissesine haciz konulan ortağın durumu ilk bakışta sizi ilgilendirmez gibi görünür. Örneğin siz kendi hissenizden tasarruf edersiniz, belki müşteri bulursanız satarsınız, gelirinden hisseniz oranında yararlanırsınız ama bu kağıt üzerinde böyledir. Gerçeğe gelince elbette etkilenirsiniz. Düşünebiliyormusunuz, hisse icra yolu ile satışa çıkarıldı, herhangi biri hisseyi değerinin çok altında satın aldı ve size ortak oldu.

[[HAFTAYA]]

Bu durumda sizin öncelikle alım hakkını kullanma ihtimaliniz yok ama yeni ortağın ortaklığın giderilmesi talebi ile dava açma hakkı var ve sonuçta gayrimenkulün tümünün satışına gidilmesi söz konusu. Elbette bu durum sizi de etkileyecektir. Anlattıklarım gayrimenkul konusundaki ihtimaller. Peki çözüm ne? Doğrusu sizin elinizde çözüme yönelik çok bir şey yok. Amaç bu hacizleri kaldırmak olmalı. Belki borç için taksit talebinde bulunup, ortağa bu konuda yardımcı olmak, belki borç temin etmek veya buna benzer çözümler düşünülebilir. Bunlar halledildikten sonra, ilişkiler hâlâ düzelmemiş ise size Medeni Kanun’dan bir maddeyi hatırlatmakla yazımı bitireceğim. Bu madde 696’ncı maddedir. Madde uzun olduğu için sizi ilgilendiren bir fıkrasını vereyim. “Kendi tutum ve davranışlarıyla veya malın kullanılmasını bıraktığı ya da fiillerinden sorumlu olduğu kişilerin tutum ve davranışlarıyla tamamına veya bir kısmına karşı olan yükümlülüklerini ağır biçimde çiğneyen paydaş, bu yüzden onlar için paylı mülkiyet ilişkisinin devamını çekilmez hale getirmişse, mahkeme kararıyla paydaşlıktan çıkarılabilir." Kanunumuzda bir de bu imkan tanınmış ama bu elbette her oraklıkta uygulanabilecek bir madde olarak kabul edilmemeli. Ancak bu imkanın da varlığı bilinmeli. Bu çıkarmanın nasıl olacağı, payın ne olacağı, kime gideceği kanunda açıklanmıştır, ancak uzun bir açıklama olduğundan size bu kadar bilgi vermekle yetineyim. Bilin ki madde ilginçtir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder