Esra Karayel İlk çeyrekte lider
HABERİ PAYLAŞ

İlk çeyrekte lider

Borsa İstanbul, Türkiye’de yatırım araçları getirisine göre üç aylık dönemde en çok kazandıran oldu

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Türkiye’de yatırım araçlarının 2016 ilk çeyrek performanslarına bakıldığında Borsa İstanbul, yüzde 16 ile en çok kazandıran oldu. Yurtdışında Çin ekonomisine yönelik gelişmeler, küresel ekonomideki riskler ve Amerika Merkez Bankası Fed faiz artırım süreci etkiliydi.

Para girişi yaşandı

Borsa İstanbul’da geçen hafta da yükseliş trendi devam etti. Yurtiçinde beklentilerden güçlü gelen büyüme verisi olumlu havayı devam ettirdi. Endeks, haftayı alımlarla 82 bin 359 puandan kapattı. Para piyasalarında yurtiçinde Mart ekonomik güven endeksi, ihracat ve büyüme verileri takip edildi. Dolar/TL beklentilerin üzerinde gelen Türkiye 4.çeyrek büyüme rakamları sonrası 2.83’ün altına indi ve 2.82 kapattı.

Haberin Devamı

Faizler düştü

Ekonomik verilerin iyi gelmesi piyasada bir miktar düzeltme hareketi yaşattı. Tahvil bonoda iki yıl vadeli gösterge vadede tahvil faizleri yüzde 9.95 ile yüzde 10.13 arasında seyrettiği haftayı yüzde 9.97 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Türkiye piyasalarında ikinci çeyrekte yurtdışında Amerika Merkez Bankası Fed, yurtiçinde ise Merkez Bankası faiz kararı ve yönetim değişikliği, bankacılık sektörüne ilişkin beklentiler belirleyici olacak. Yatırımcıların belirttiğim konuları yakından takip etmelerini öneririm.

Dalgalı seyre devam

Borsa İstanbul’da son dönemde başlayan yükseliş hareketinin kademeli olarak devam etmesi muhtemel gözüküyor. Endekste dirençler 83 bin ve daha yukarıda 83 bin 700 seviyesinde gözüküyor.

Para piyasalarında bu hafta olası olumsuz bir haber akışı olmadığı takdirde, sakin bir seyir bekliyorum. Bu hafta yurtiçinde açıklanacak Mart enflasyonu dikkatle takip edilecek. Yurtdışında ise her zamanki gibi kulaklar Fed açıklamalarında olacak.

Dolarda düşüş olabilir

Dolar/TL’de küçük çaplı gevşeme görülebilir. İlk destek 2.80 ve daha altta 2.78 seviyesinde bulunuyor. Dirençler ise 2.84 ve 2.86’da. Faiz cephesinde ise gösterge vadede faizler yüzde 9.94-10.00 arasında seyir izleyebilir.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Açıklamalarla birlikte izleyin

Soru: Global Yatırım Holding’i takip ediyorum. Son gelişmeler nedir? Cihan USLUER/İstanbul

Cevap: Global Yatırım Holding kendi sermayesinde sahip olduğu ve sermayenin yüzde 9.31’ini temsil eden Global Yatırım Holding hisselerinin satışı için Goldman Sachs ile daha önce imzalanan münhasırlık sözleşmesinin sonlandırılmasına ve hisselerinin satılması yerine sermaye azaltımı, elde tutmaya devam edilmesi, blok satış üzerinde çalışma yapılmasına karar verdi.

KAP’tan takip edebilirsiniz

Soru: Turkcell’de biraz hareketlenme oldu. Yeni haberler nedir? Murat CANPINAR/İstanbul

Cevap: Alfa Telecom, Çukurova Telecom Holding’de sahip olduğu ve Turkcell’deki yaklaşık yüzde 13.22 oranındaki dolaylı hisseye tekabül eden 49 adet A Grubu hissesinin tamamını hisse başına 54.9 milyon dolar bedelle satmak üzere Çukurova ve Ziraat Bankası’na teklifte bulundu. Bu 2.69 milyar dolarlık bir teklife denk geliyor. Konu ile ilgili açıklamalara Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden ulaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

Bedelsiz kararı onaylandı

Soru: Enka İnşaat’ta bedelsiz artırım ne kadar açıklandı? Can AKAR/İstanbul

Cevap: Enka genel kurulda yüzde 5’lik temettünün hisse senedi şeklinde dağıtılması ve böylece sermayenin 4 milyar TL’den 4.2 milyar TL’ye bedelsiz yükseltilmesi kararı onaylandı. İşlem hacmi ile birlikte gelişmeleri takip edebilirsiniz.

GERİ ALIM AÇIKLANDI

Soru: Odaş’ta hisse geri alım programı konusunda ayrıntılı bilgi verir misiniz? Korhan AYDIN/İstanbul

Cevap: Odaş Yönetim Kurulu, fiyat seviyesinin şirketin faaliyetlerinin gerçek performansını yansıtmadığı düşüncesinden hareketle hisse geri alımına yönelik oluşturulacak program kapsamında yönetim kuruluna yetki yerilmesi hususunun takip eden ilk genel kurulda ortakların onayına sunulmasına karar verdiğini açıklamıstı. Şirket, şirket payların geri alımlarında alt fiyat limiti 0 (sıfır), üst fiyat limit ise hisse fiyatının şu ana kadar belirlenen en yüksek kapanış fiyatı olan 11,43 Türk Lirası olduğunu açıkladı. Geri alım için şirket kaynakları ve faaliyetlerinden sağlanan gelirden yaratılacak azami 12 milyon TL tutarında bir fon kullanılabilir. Geri alınan payların nominal değeri, daha önceki alımlar dahil çıkarılmış sermayenin yüzde 10’unu aşamaz.

VERİMLİLİK OLUMLU

Soru: Ereğli Demir Çelik’te temettü verimi ne kadar? Belli mi? Hakan AYDIN/İstanbul

Cevap: Ereğli Demir Çelik Genel Kurulu, hisse başına 0.30 TL brüt (0,2583312 TL net) temettü ödemesine onay verdi. Temettü rakamı hissenin son kapanış fiyatına göre yüzde 7.1 temettü verimine işaret ediyor.

Temettü oranları açıklandı

Soru: Akbank ve Çimsa hisselerim var. Her ikisi de temettü verecekmiş. Oranlar nedir? Caner KÜÇÜK/İstanbul

Cevap: Akbank, hisse başına 0,15 TL brüt (0,1275TL net) temettü ödemesini gerçekleştirecek. Temettü rakamı, ortalama yüzde 1.9 temettü verimine işaret ediyor. Çimsa ise hisse başına 1.49 TL brüt (1,2665 TL net) temettü verecek. Hissenin son kapanış fiyatına göre yüzde 9.1 temettü verimine denk geliyor.

Orta vadede olumlu etkilenebilir

Soru: Tekfen Holding hisse geri alım programını onayladı mı? Hasan EMİN/İstanbul

Cevap: Tekfen Holding Genel Kurulu daha önce açıklanan hisse geri alım programını onayladı. Buna göre; şirket ödenmiş sermayenin yüzde 10’una kadar (en fazla 37 milyon) hisseyi maksimum 7.5TL/hisse fiyattan (daha önce 6TL/hisse olarak açıklanmıştı) maksimum 222 milyon TL bedel 6 ay süre ile alabilecek. Olası hisse alımları, orta vadede hisse fiyatını destekleyebilir.

Genel kurul onayına sunacak

Soru: Eczacıbaşı İlaç temettü dağıtacak mı? Şener KARLI/İstanbul

Cevap: Eczacıbaşı İlaç Yönetim Kurulu, hisse başına 0.40 brüt (0,34 TL net) temettü dağıtımı için teklifini genel kurul onayına sunacak. Teklif edilen ödeme tarihi 10 Mayıs 2016 olup, temettü rakamı hissenin son kapanış fiyatına göre yüzde 12.2 temettü verimine işaret ediyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder