Esra Karayel İlk direnç 85 bin
HABERİ PAYLAŞ

İlk direnç 85 bin

Haberin Devamı

Borsa İstanbul’da endeks siyasi belirsizliğin ortadan kalkmasıyla haftayı yükselişle geçirdi

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?


Borsa İstanbul’da endeks 1 Kasım seçim sonuçlarının ardından tek parti hükümetinin kurulacak olması nedeniyle sert yükselişler yaşadı. Geçen haftaki yazımda öngördüğüm gibi endeks, 85 bin direnç seviyelerine doğru hareket gerçekleştirdi.

Siyasi belirsizlik ortadan

Yurtiçi piyasalar siyasi istikrarda önemli bir adım atıldığı için moral buldu. Yurtdışında ise Amerika tarım dışı istihdam verisi güçlü geldi. Bu veri sonrası Amerika Merkez Bankası Fed’in faiz artırım olasılığı güçlendi. Endeks kâr satışları sonrası 81 bin 390 seviyesinden kapanış yaptı. Para piyasalarında da yurtiçinde seçim sonuçları etkiliydi. Piysalardaki olumlu havanın etkisiyle öngördüğüm gibi dolar/TL ve faizlerde haftanın ilk yarısında düşüş oldu. Haftanın ilk günü 2.75’e gerileyen dolar/TL paritesi Amerika verileri sonrası 2.91 kapattı

Tarım dışı yükseltti

Amerika Tarım dışı istihdam verisi beklentilerin çok üzerinde gerçekleşti. Bu nedenle Dolar/TL yükseldi. Tahvil ve bono piyasasında 2 yıllık gösterge vadede (14 Haziran 2017) bileşik faizler düşüşle yüzde 10.04 kapattı.

Endekse orta vadede dalgalı seanslarla birlikte yukarı yönde hareketin devam etmesi muhtemel

GELECEK HAFTA NE OLACAK?


Piyasalarda seçimlerin geçmesinin ardından tek parti hükümetinin kurulacak olması, olumlu beklentiler yaratıyor. Endekste orta vade için bu dönemde dalgalı seanslarla birlikte yön yukarı gözüküyor. Enflasyon oranında gerçekleşen artış, bir miktar baskı yaratsada orta vade için yön yukarı.

İlk hedef 85 binde


Borsa İstanbul’da endekste ilk direnç 85 binde gözüküyor. Bu seviye artan işlem hacmiyle geçilmeli. Yatırımcıların pozisyon alırken bilançosu iyi ve ucuz kalmış hisselere yönelmeleri gerekiyor. Para piyasalarında da belirsizliğin ortadan kalkması ekonomik olarak rahatlama getirdi. Bununla birlikte enflasyondaki artış, faiz oranlarında ve döviz kurlarında düşüş üzerinde baskı yaratıyor. Dövizin ve faizlerin yönünde ağırlıklı olarak Amerika verileri etkili olacak.

Dolarda direnç 2.95

Dolar/TL’de ilk direnç seviyesi 2.95 seviyesinde gözüküyor. Bu seviye kırılırsa ikinci direnç 2.97 seviyesinde gözüküyor. Destekler ise 2.87 ve daha altta 2.84 seviyelerinde bulunuyor. Faizlerde sınırlı düşüşün bu hafta da sürmesi muhtemel.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM


Sermaye artırımı

Soru: Türk Telekom’da güncel gelişme nedir? Yusuf EKİN/İstanbul Cevap: Türk Telekom bağlı ortaklığı Avea İletişim Hizmetleri’nin 8.2 milyar lira olan ödenmiş sermayesinin 11.2 milyar liraya çıkarılmasına karar verdi. Sermaye artırımı şirket tarafından nakit olarak yapılacak. Ödeme iki yıl içinde tamamlanacak. Sermaye artırımından elde edilen fon, BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) IMT Hizmet ve Altyapılarına ilişkin yetkilendirme ihalesi neticesinde elde edilen frekans lisans bedellerinin karşılanması için kullanılacak

Kredi sözleşmesi

Soru: Tofaş Oto Fabrika kredi sözleşmesi imzalamış. Bilgi verir misiniz? Tuncay YİGİT/İstanbul Cevap: Tofaş Oto Fabrika yeni Hatchback ve Station Wagon model araçların yatırım harcamalarında kullanılmak üzere 200 milyon euro’ya kadar finansman sağlanmasına ilişkin kredi sözleşmesi imzaladı.

Satış hacminde yükseliş oldu


Soru: Türk Traktör’de satış durumları nasıl? Detaylı bilgi verir misiniz? Hasan SERTAÇ/İstanbul Cevap: Türk Traktör’ün toplam satış hacmi Ekim’de zayıf ihracat hacmine rağmen güçlü yurtiçi satışlar sayesinde yıllık bazda yüzde 3 artışla 4 bin 305 adete yükseldi. Ekim’de yurtiçi satışlar yıllık bazda yüzde 12 artışla 3 bin 3 adete yükselirken, ihracat hacmi yıllık bazda yüzde 14 düşüsle bin 302 adete geriledi. Şirketin Ocak-Ekim toplam satışları ise yıllık bazda yüzde 6 artışla 39 bin 955 adete yükseldi.

Net kârda gerileme var

Soru: Şekerbank’ın kârı nasıl geldi? Bilanço analizi yapar mısınız? Hüseyin PINAR/İstanbul Cevap: Şekerbank yılın üçüncü çeyreğinde 8 milyon TL solo net kâr açıkladı. Bankanın net kârı önceki döneme göre yüzde 78 gerilerken ilk dokuz ayda net kâr, önceki yıla göre yüzde 33 düşüşle 70 milyon TL oldu. Bankanın özsermaye kârlılığı ise yüzde 4 oldu. Toplam krediler yüzde 7 büyüdü. Mevduat maliyetindeki sınırlı artışın kredi yeniden fiyatlamaları ile karşılandı. Net ücret ve komisyon gelirleri de yüzde 10 geriledi. Teknik olarak hisselerde yön yatay olarak gözüküyor. Açıklamalarla izlenmeli

Satışlar geriledi


Soru: Park Maden kârını açıkladı mı? Halil SERVET/İstanbul Cevap: Park Maden 2015 üçüncü çeyrekte 2.7 milyon TL net kâr açıkladı. Beklentilerin bir hayli altında kalan ciro ile birlikte marjlardaki gerileme sapmanın ana nedeni oldu. Dolar bazında bakır fiyatları 3.çeyrekte yıllık bazda yüzde 25 geriledi. Şirketin dolar bazında gerçekleşen satış fiyatlarındaki gerileme, yüzde 45 oldu. Bundan dolayı şirketin satış gelirleri beklentilerin altında olarak 36 milyon TL seviyesinde gerçekleşti.

Yeni sözleşme imzaladı

Soru: Emek Elektrik ve Aselsan’da son gelişmeler nedir? Melih DURAL/İstanbul Cevap: Emek Elektrik, şirketin yüzde 100 iştiraki olan Emek Elektrik USA, New York Eyaletinde elektrik dağıtımını üstlenen Iberdrola USA Management Corp. ile birim fiyat içeren ve 6,5 milyon dolara kadar alım hakkı veren, 2 yıllık bir çerçeve sözleşmesi imzaladı. Bu kapsamda 30 Ekim 2015’te ilk siparişini alarak şirkete iletmiştir. Uzun vade için işlem hacmiyle birlikte takip etmenizde fayda var. Aselsan ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı arasında 19 Ekim 2015’te toplam bedeli 20 milyon 127 bin 294 dolar olan Bomba İmha Robotu Projesi sözleşmesi imzalandı.

Gelişmelerle birlikte izleyin

Soru: Aksel Yatırım anlaşması nedir? İskender ÇINAR/İstanbul Cevap: Aksel Yatırım, finansal duran varlıklarından enerji ve perakende akaryakıt satış istasyonu işletmeciliğinin yürütüldüğü yüzde 100 bağlı ortaklığı Ansa Enerji’nin satılmasına ve değerleme çalışmaları için anlaşma imzalandığını bildirdi. Orta vade için gelişmelerle birlikte takip edin.

KAP’tan ulaşabilirsiniz

Soru: Kuyumcukent’te sermaye artışı olacakmış. Ayrtıntılı bilgi verir misiniz? Betül AYDEMİR/İstanbul Cevap: Kuyumcukent Gayrimenkul Yatırımları, çsermayesinin yüzde 100 bedelli ve yüzde 100 bedelsiz artırılarak yükseltilmesine karar verdiğini açıkladı. Bu konuda ayrıntılı bilgiye Kamuyu Aydınlatma Platformu’nun (KAP) sitesinden ulaşabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder