Tamer Heper İntifa hakkı devredilebilir mi?
HABERİ PAYLAŞ

İntifa hakkı devredilebilir mi?

Babam 89 yaşında. Gayrimenkulü var. Bunu kendisine bakan, yanında çalışan birine bırakmak istiyor. Buna benim de itirazım yok. İntifa hakkı babamda, ölümünden sonra bende kalmak kaydı ile böyle bir bağış yapabilir mi? Önce ben ölürsem benim çocuğum bu işe itiraz edebilir mi?

[[HAFTAYA]]

Düşündüğünüz çözüm üzerinde biraz düşünmek lazım. Babanızın intifa hakkını size bağışlamasını veya vasiyet etmesini düşünüyorsunuz. Önce şunu bilmek lazım. Babanız bu gayrimenkulün maliki mi yoksa intifa hakkı sahibi mi? İntifa hakkı sahibi ise bu hakkı size devretme veya vasiyet etme hakkı yok. İntifa hakkı sahibi ölene kadar bu gayrimenkulden yararlanır, ölünce intifa hakkı son bulur, intifa hakkı kuru mülkiyet sahibinin kuru mülkiyeti ile birleşir tam mülkiyete dönüşür. Şayet babanız gayrimenkulün maliki ise hayattayken isterse kuru mülkiyeti isterse intifa hakkını devredebilir veya vasiyet edebilir.

Haberin Devamı

Bu halde de siz hayatta olduğunuz müddetçe çocuğunuzun müdahalesi olmaz. Siz önce ölürseniz ortada mirasçılardan mal kaçırma gibi bir durum varsa bu halde çocuğunuz mirasçı olacağı için müdahale ihtimali söz konusu olacaktır. Ancak olayın mirasçılardan mal kaçırma amacına yönelik olduğunun ispatı gerekir ve bu husus muhtelif şekillerde ispatı gerektirir. Devir bağış şeklinde yapıldığı hallerde çocuğunuzun müdahale ihtimali büyük bir ihtimalle sonuç verecektir. Bu işlem umumiyetle ölünceye kadar bakma sözleşmesi ile prosedüre uygun hale getirilmektedir.

Yukarıda intifa hakkının devredilemeyeceği cümlesini kurdum. Ancak istisnai bir durumdan söz etmeden geçemeyeceğim. Medeni Kanunumuzda bir madde var ki şöyle diyor: “Sözleşmede aksine bir hüküm yoksa veya durum ve koşullardan hak sahibince şahsen kullanılması gerektiği anlaşılmıyorsa, intifa hakkının kullanılması başkasına devredilebilir." İşte istisnai durum bu. Yorumla yorumlayabildiğin kadar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder