Tamer Heper İskan izni gerekir
HABERİ PAYLAŞ

İskan izni gerekir

2013’te satın aldığım evin tapusu var ama iskanı yok. İskan almak için müteahhit, evdekilerin para vermesi gerektiğini söylüyor. Bu paranın toplanması beni ilgilendirmediği gibi ben iskanı olmayan bir evde oturuyorum. Bu durumda ne olur? E.U.

CEVAP

Önce satıcı ile ilişki ne olur? Bir gayrimenkul inşaasında, binanın bittiği tarih veya sözleşmeye göre inşaatın tamamlandığı tarih iskan izninin alındığı tarihtir. İskan izni alınmamış bir bina tamamlanmamıştır.

Dolayısı ile vatandaşa daire satışını vadeden ve bu yolla satış yapan müteahhidin sözleşmedeki sürede inşaatı tamamlaması gerekir. İnşaatı tamamlamazsa hukuki müeyyide devreye girer.

Haberin Devamı

Örneğin mahrum kalınan kira bedeli müteahhitten talep edilir. Onun için müteahhidin iskan iznini alması gerekir. Şayet satış vaadi sözleşmesinde gecikme halinde cezai şart ödeneceği maddesi var ise bu halde de cezai şart talep hakkı doğar. Dolayısı ile öncelikle müteahhidin ‘inşaatı bitirdim’ diyebilmesi için iskan iznini alması gerekir.

Sizin elinizde bir tapu var ancak bu tapu kat mülkiyet tapusu değil, kat irtifak tapusu.

Oysa böyle bir daireye sahip olunduğunda amaç kat mülkiyetine geçmek ve kat mülkiyet tapusunu almaktır. İskan izni alınmadığı takdirde kat mülkiyeti kurulamaz, kat mülkiyet tapusu alınamaz.

Bu yönde de bir eksiğiniz var. Önerim, yasal yollarla müteahhidi uyarıp iskan iznini almasını sağlamak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder