Tamer Heper İspatta güçlük var
HABERİ PAYLAŞ

İspatta güçlük var

Haberin Devamı

Dedem, 2008 yılında sahibi olduğu gayrimenkulün çıplak mülkiyetini ölünceye kadar bakma sözleşmesi ile bana ve yengeme verdi. Kendisine de gerçekten yengem bakıyor. Bakıma da muhtaç. Halamın çocukları dedem öldükten sonra bu sözleşmeyi bozabileceklerini söylüyor. Buna hakları var mı? N.B.

Normal şartlar altında, dedenin çocukları arasında bulunan hala mirasçıdır. Dedenin ölümü tarihinde hala hayatta değil ise mirasçılar çocuklarıdır. Dolayısı ile olayı bozacağız diyenler mirasçı. Fakat sizinle bir, ‘ölünceye kadar bakma sözleşmesi’ yapılmış. Bu sözleşme gerçeğe aykırı yapılırsa yani diğer mirasçılardan mal kaçırma amacına yönelik yapılırsa sözleşme iptal olunabilir.

[[HAFTAYA]]

Ancak gerçek ihtiyaç nedeni ile yapılırsa iptal olmaz. Anlattıklarınızdan, dedenin bakıma muhtaç olduğu, bakımını da yengenizin üstlendiği anlaşılıyor. O halde mirastan mahrum bırakma durumu söz konusu değil, gerçekten bakımını üstlenme karşılığında yapılmış bir sözleşme var. Bu halde ölünceye kadar bakma sözleşmesi fesholmaz. Ancak bu yanıtımı, ‘böyle bir dava açılamaz’ anlamına almayın. Böyle bir dava açılabilir ama mühim olan açılan davayı kazanabilmek. Böyle bir dava açıldığında, davacı ölünceye kadar bakma sözleşmesinin gerçek amaç olmadığını ispatlamak zorundadır. Ya mal bırakanın bakıma muhtaç olmadığını veya sözleşme yapılırken aklının başında olmadığını falan ispat etmelidir. Bazı davalarda, bakılacak kimseye iyi bakılmadığı gerekçesinin ileri sürüldüğü görülmüşse de, bu iddiayı ancak bakıma muhtaç olan kimse hayattayken kendisi ileri sürebilir. Bunu, bağış yapanın ölümünden sonra mirasçılar ileri süremez. Durumunuz budur, aklınızda bulunsun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder