Esra Karayel İstikrar kazandı
HABERİ PAYLAŞ

İstikrar kazandı

Borsa İstanbul’da endeks seçim öncesi dalgalı hareket ederek cuma gününü değer kaybıyla kapattı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?


Borsa istanbul’da endeks seçim öncesi dalgalı seyirle birlikte aşağı yönde hareket etti. Bu hafta piyasalarda Amerika Merkez Bankası Fed’in faiz kararı en önemli gündem maddesiydi. Amerika borsaları ise Fed kararı sonrası olumlu beklentilerle yükseliş kaydetti.

Madencilik sektörü düştü

Yurtiçinde Koza grubuna kayyum atanmasıyla söz konusu şirket hisseleri sert düştü. Diğer madencilik sektör şirketleri de bu düşüşten etkilendi. Seçime odaklanan borsada endekse yüzde 0.89 haftalık değer kaybıyla 79 bin 409’dan kapanış yaptı. Para piyasalarında da gözler Fed toplantısındaydı. Fed, beklentiler doğrultusunda faiz artırmadı. Bununla birlikte yapılan açıklamalar Aralık’ta faiz artırımı olma ihtimalini de güçlendirdi. Haftaya düşüşle başlayan dolar/TL kuru 2.88’e kadar geriledi. Fed kararı sonrarı yükselişle 2.91 kapattı.

Faizler beklemede

Tahvil ve bono piyasasında 2 yıllık gösterge vadede (14 Haziran 2017) bileşik faizler yatay seyir izledi. Cuma günü ise yüzde 10.18 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.


Piyasalar koalisyon beklerken seçim sonuçlarından tek parti çıkması endekse hızlı bir başlangıç yaptıracak


GELECEK HAFTA NE OLACAK?


Siyasi belirsizlikler ve terör olayları ekonomiyi olumsuz etkiliyor. Bu nedenle seçim sonuçları siyasi açıdan olduğu kadar ekonomik açıdan da çok önemli. Piyasaların beklentisi ve isteği bu seçimin sonucunda halkın iradesi ne olursa olsun hükümetin bir an önce kurulmasıydı.

Endeks hızlı açılacak

Borsa İstanbul’da endeks, seçim sonuçlarından tek parti çıkmasını alımlarla kutlayacak. Kısa vadede 85 bin seviyesi test edilebilir. Orta vadede hükümetin polikitaları konusunda izleyeceği strateji yükselişin devamı açısından önemli. Para piyasalarında Dolar/TL seçim sonrası haftaya aşağı hareketle başlayabilir. İlerleyen günlerde 2.80-2.85 seviyelerini görebilir. Türk Lirası kısa vadede değerlenecek.

Faizlerde düşüş olur

Tahvil ve bono piyasasında 2 yıllık gösterge vadede (14 Haziran 2017) bileşik faizlerde düşüş görülebilir. Bu hafta yüzde 9.90-10.05 seviyeleri arasında hareket edebilir. Seçim sonuçları sonrasında borsa, tahvil bono ve dövizde pozisyon alırken sakin ve hızlı hareket edilmeli. Gelişmeler yakından takip edilmeli.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

SPK’ya başvuru yapıldı

Soru: Net Holding ve Net Turizm’in birleşme konusunda son durum nedir? Murat CANPOLAT/İstanbul Cevap: Net Holding iştiraki Net Turizm’in Net Holding altında birleşmesi sürecinde gerekli izinleri almak için dün itibaryla Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvuru yaptığını duyurdu. Hatırlanacağı üzere daha önce bağımsız değerleme raporu yayınlamış ve 1 adet NTTUR payına 0.72434 NTHOL payı verilmesine karar verilmişti. SPK’dan gerekli izinlerin alınması ve birleşmenin yaklaşık 3 ay içerisinde gerçekleşmesi mümkün olabilir.

Açıklamalarla izleyin

Soru: Bimeks’te alım işlemleri nasıl gerçekleşti? Cihan KÜÇÜK/İstanbul Cevap: Bimeks, kendi payları ile ilgili olarak 22 Ekim 2015’te 2.09 ve 2.10 TL fiyat seviyelerinden toplam 301 bin 370 adet alış işlemi gerçekleştirdi. Alınan payların sermayeye oranı yüzde 0.25 olarak bulunuyor. Bu işlemlerle birlikte Bimeks Bilgi İşlem ve Dış Ticaret sermayesindeki paylar yüzde 0.81 oranına ulaştı. Açıklamalarla birlikte takip edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Yatırım için kredi anlaşması yaptı

Soru: Tofaş Oto Fabrika yeni bir kredi anlaşması imzalamış. Ayrıntılı bilgi verir misiniz? 3 aydır bekliyorum. Mehmet AKAR/İstanbul Cevap: Tofaş Oto Fabrika yeni binek araç yatırımı için 200 milyon euro kredi anlaşması imzaladı. Şirket bu krediyi yeni Hatchback ve Station Wagon model araçların yatırım harcamalarında kullanacak. Kredinin ilk anapara geri ödemesi Aralık 2016'da yapılacak.

Satış büyümesi güçlü gerçekleşti

Soru: Türk Traktör’ün kârı nasıl geldi? Hüseyin KORAY/İstanbul Cevap: Türk Traktör 2015 üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 19 artış ile 65 milyon TL net kâr açıkladı. Şirketin net kârdaki büyümede kur farkından kaynaklanan finansman giderlerindeki ve vergi giderlerindeki artışa rağmen güçlü satış büyümesi etkili oldu. Şirketin yurtiçi satış hasılatı yıllık bazda yüzde 31 artış ile 578 milyon TL, ihracat gelirleri ise yıllık bazda yüzde 11 artış ile 274 milyon TL gerçekleşti.

Temel verileri takibe devam


Soru: Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın kârı nasıl geldi? Sizin yorumunuz nedir? Cemal SEYRAN/İstanbul Cevap: Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı yıllık bazda yüzde 4 düşüşle 11.8 milyon TL net kâr açıkladı. Şirketin cirosu bir önceki yılın aynı dönemine göre çok fazla değişiklik göstermeyerek 18.4 milyon TL olarak gerçekleşti. Dedeman Park Otel’den kira geliri elde etmesinin katkısıyla şirketin kira gelirleri 7.4 milyon TL’den 2015 üçüncü çeyrekte 10.9 milyon TL’ye yükseldi. Hissenizi temel verilerle birlikte takip etmenizi tavsiye ederim.

Satış sözleşmesi imzaladı


Soru: Aselsan yeni bir sözleşme yapmış. Hisseyi uzun süredir takip ediyorum. İçeriği hakkında bilgi verir misiniz? Raif CANER/İstanbul Cevap: Aselsan, yurt dışı bir müşteri ile 23 Ekim 2015’te toplam bedeli 14 milyon 536.6 bin dolar olan Elektronik Harp Sistemleri satış sözleşmesi imzaladı. Yapılan açıklamaya göre, sözleşme kapsamında teslimatlar 2016-2019 yılları arasında yapılacak.

KAP’tan takip edebilirsiniz


Soru: Yeni yatırımcıyım. Hisseler aldım. Bunlarla ilgili en sağlıklı en doğru haberleri nerelerden takip edebilirim. Dergiler var. Ama onlara güvenebilir miyim bilmiyorum. Cem POLATKAN/İstanbul Cevap: Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerle ilgili bilgilere ve açıklamalara en doğru ulaşabileceğiniz adres Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) olarak bulunuyor. Şirketler gelişme olduğu durumlarda bu siteye resmi açıklama yapıyorlar. Şirket haberlerinde duyumla yapılanlara itibar etmeyin. KAP’a yapılan açıklamalar doğru ve güvenilir.

Seçim sonrasını bekleyin

Soru: Seçim sonrası yatırım yapılır mı? Ne alayım? Hakkı MERDAN/İstanbul Cevap: Seçim sonuçları piyasa beklentisinden farklı gerçekleşti. İstikrar açısından tek parti olması Borsa İstanbul’a hızlı bir başlangıç yaptıracak. Hisselerinizi bilançoso iyi gelen ve ucuz kalanlar arasından seçin. Sakin ve hızlı hareket edin. Kararsız kalmayın.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder