Esra Karayel İyimserlik devam edecek
HABERİ PAYLAŞ

İyimserlik devam edecek

Küresel piyasaların ve borsaların yönünde Amerika Merkez Bankası’nın yeni başkanı Janet Yellen'in açıklamaları etkili oldu. Borsa İstanbul'da endeksin dalgalı seyirle 65 bin 500 direnç seviyesine doğru hareket etmesi muhtemel görünüyor

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Küresel borsalar ve endeksin yönünde Amerika Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen’in açıklamaları etkiliydi. Yellen’in açıklamaları FED’in mevcut politika duruşunun devam edeceğine işaret etti. Amerika şirket bilançoları da piyasaları bir miktar olumlu etkiledi.

Paris’teki FATF izlendi

Paris’teki FATF toplantısı ve sonrasında yapılan açıklamalar piyasalar tarafında takip edildi. Yurtiçinde ise cari işlemler açığı (65 milyar dolar) verisi önemliydi. Bu gelişmeler endeks yukarı hareket etti ve 64 bin 883 puandan kapanış yaptı.

Para piyasalarında da önemli gündem Fed yeni başkanı Janet Yellen’in konuşmasıydı. Genel olarak piyasalara etkisi olumlu oldu. Bono piyasasında faizler dar bantta hareket etti. Piyasada gösterge vadede (7 ocak 2015) faizler yüzde 10.75 seviyesinden kapanış yaptı.

Dolarda düşüş sürdü

Dolar/TL kuru 2.18’den geçen önemli destek seviyesini üç kez kırmayı denemişti. Doların 2.17’den kapatması, bu seviyenin kırıldığını gösteriyor. Kurumsal yatırımcıların piyasadan öğleden sonra çekildiği dikkat çekiyor.

[[HAFTAYA]]

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Borsa İstanbul’da endeksin olumsuz bir gelişme olmadığı takdirde kademeli olarak 65 bin 500 direnç seviyesine doğru hareket etmesi muhtemel gözüküyor. Türk mali piyasalarında temkinli iyimserliğin bu hafta da korunacağını düşünüyorum.

Fed takip edilecek

Küresel borsalardaki hareketler, Borsa İstanbul’da endeksin yönünde etkili olmaya devam edecek. Yurtdışında Fed bölge başkanlarından gelecek açıklamalar yönde etkili olacak diğer önemli gündem maddesi olarak bulunuyor.

Para piyasalarında yurtdışı piyasalar ve açıklamalar etkili olacak. Dolar/TL’de yeni hedef 2.16 seviyesinde gözüküyor. Bununla bilrikte TL’deki değerlenmenin hızlı olmayacağı ve aşağı doğru seviyelerden kademeli alımların gelebileceği de yatırımcılar tarafından gözönünde bulundurumalı.

Bonolarda hacim zayıf

Bono piyasasında genel olarak işlem hacminini zayıf seyrini devam ettirmesi muhtemel gözüküyor. Piyasada gösterge vadede (7 Ocak 2015) faizin 10.60-11.00 aralığında hareket etmesi muhtemel.

*

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Altın, korunma aracı

Soru:
Genel olarak bir netliğin olmadığı şuan ki piyasamızda şubat sonu euro ödemelerim olacak. Altının yükselişi sizce devam eder mi? Euro’daki büyüme devam eder mi? Sizce altın bozdurup şimdiden euro almak daha mı mantıklı? Ferhun ÇALIŞAN/İstanbul

Cevap:
Korunma aracı olan altın, piyasadaki riskler nedeniyle bir süredir yukarı hareketini sürdürüyor. Yükseliş risk devam ettiği sürece kademeli olarak sürecek. Altındaki yükselişin TL’nin değer kaybından kaynaklandığını göz önünde bulundurursak Türk Lirası cinsi tasarrufların daha fazla ön plana çıkacağını ve TL’nin değer kazanma sürecinde altının gram bazında gerilemesi de muhtemel. Bununla birlikte piyasalar, hem yurtdışı tarafından (Amerika verileri ve parasal genişleme konusu) hem de yurtiçinde siyasi gelişmelere odaklı seyrine devam ediyor. Bu ortamda şunu satıp bunu alın demek doğru bir yorum olmaz. En sağlıklı öneri, portföyünüzü tek bir yatırım aracına yatırmayın.

Kârlılıkta iyileşme devam ediyor

Soru:
Anadolu Sigorta’yı uzun vadeli takip ediyorum. Hissede kâr nasıl geldi? Utku SELİM/İstanbul

Cevap:
Anadolu Sigorta’da teknik kârlılıkta iyileşme sürüyor. Şirket yılın son çeyreğinde 14 milyon TL net kâr açıkladı. Şirketin son çeyrekte özellikle sağlık ve trafik branşlarında pazar payını izlemekte fayda var.

100 milyon liralık yatırım yapacak

Soru:
Tat Gıda’da yeni bir haber var mı? Mesut CİHANGİR/İstanbul

Cevap
: Tat Gıda, Maspex ile eşit ortaklıkla kurdukları Tedi İçeçek için önümüzdeki beş yıl içinde toplam 100 milyon TL’lik yatırım yapacaklarını açıkladı. Uzun vade için gelişmelerle birlikte takip etmenizi tavsiye ederim.

*

Orta vade için izleyin

Soru:
Yapı Kredi Bankası’nın kârı hakkında bilgi verir misiniz? Can TEKİNER/İstanbul

Cevap:
Yapı Kredi Bankası yılın son çeyreğinde 414 milyon TL solo net kâr etti. Bankanın devam eden faaliyetlerinde iştirak satışları hariç bankanın net kârı önceki döneme göre yüzde 5 gerilemiş gözüküyor. Bununla birlikte banka yönetimi değişen ekonomik görünüm ile revize edilmiş 2014 beklentilerini açıkladı. Bütçe beklentileri piyasa tahminlerine çok yakın gözüküyor. Orta vade için gelişmelerle izleyebilirsiniz.


ETKİSİ OLUMLU OLUR

Soru:
TAV Havalimanları hissesi portföyümde yer alıyor. Üçüncü havalimanı konusu nasıl etkiler? Ayrıntılı bilgi verir misiniz? Murat İCEL/İstanbul

Cevap:
Üçüncü havalimanı ÇED raporuna göre mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu gelişme TAV hisseleri üzerinde olumlu etki yapabilir. Atatürk Havaliamanı 2021 yılına kadar işletme hakkına sahip olan TAV, Üçüncü Havalimanının erken bitmesi halinde DHMI tarafından zararları karşılanacaktı. Bu yüzden Üçüncü Havalimanı insaatının uzamasının TAV’ın degeri üzerinde bir etkisi bulunmamakla beraber, DHMI tarafından karşılanacak zararın minimuma inmesi ve belirsizligin kalkması şirket açısından olumlu gözüküyor.

*

Kap’tan takip edebilirsiniz

Haberin Devamı

Soru: Jantsa’da taşınmaz satışı ile ilgi bilgi verir misiniz.

Cevap: Jantsa Jant Sanayi İzmir’deki kargir depo niteliğindeki taşınmazı Nysa Akaryakıt İnşaat’a 1 milyon 690 bin TL peşin, 4 milyon TL'si 90 gün içinde nakit ödenmek koşuluyla sattı. Konu ile ilgili açıklamaları Kamuyu Aydınlatma Platformu’nun internet sitesinden (www.kap.gov.tr) takip edebilirsiniz.

Bedelli artırım haberi doğru

Soru:
Gözde Girişim Sermayesi hissesini üç aydır tutuyorum. Bedelli artırım mı yapacak? Demir ALKAN/İstanbul

Cevap:
Gözde Girişim Sermayesi, 134 milyon 473 bin 492 TL olan çıkarılmış sermayesinin yüzde 186.3 oranında bedelli olarak tamamı nakit karşılığı olmak üzere 385 milyon TL’ye çıkartılması için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurdu. Açıklamaları Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz.

Merkez Kayıt Kuruluşu’na başvurdu

Soru
: Penguen Gıda hissem var. Pay senetleriyle ilgili satış olacakmış. Bu konu hakkında bilgi verir misiniz? Ceyda YURTSEVER/İstanbul

Cevap:
Penguen Gıda, Adm Finans International, kurul kaydında olan ancak borsada işlem görmeyen statüde 7 milyon 252 bin TL nominal tutarlı Penguen Gıda Sanayi pay senetlerinin borsada satışa konu edilebilmesi amacıyla Merkez Kayıt Kuruluşu’na başvurdu.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder